Creştinii se bat pentru drepturile lor, la Washington

32

Numărul grupurilor şi organizaţiilor religioase care fac lobby la Washington a crescut de 5 ori în ultimele 4 decenii. Creştinii şi adepţii altor religii militează astfel pentru politici care vizează drepturile fundamentale ale omului.

Organizaţia Pew Forum a identificat 212 grupuri religioase care fac lobby, creşterea fiind semnificativă faţă de anul 1970, când era doar 40 astfel de grupuri, şi chiar şi comparativ cu anul 2001, când erau 158 de astfel de grupuri.

Studiul a arătat că aceste grupuri cheltuiesc, în prezent, cca 390 de milioane de dolari anual pentru activităţi de lobby şi au împreună cel puţin 1.000 de persoane angajate pentru a influenţa într-un fel sau altul politicile naţionale.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, spre deosebire de secolul trecut, când acest gen de grupuri făceau lobby pentru probleme interne, în prezent o mare parte dintre ele sunt preocupate şi de probleme internaţionale, încercând să influenţeze deciziile politice ale SUA cu privire la politica externă. Cel puţin două treimi dintre grupurile studiate de Pew Forum sunt implicate atât în influenţarea politicii interne, cât şi a celei externe.

Organizaţiile de lobby, cu profil religios, reflectă pluralismul religios al Americii. Cele mai numeroase sunt grupurile romano-catolice, protestante şi evreieşti, acestea totalizând 124 din totalul celor 212 de grupuri identificate de Pew Forum.

Aproximativ a 6-a parte dintre grupurile incluse în listă reprezintă religii cu un număr mai mic de membri pe teritoriul Statelor Unite: budişti, hinduşi, musulmani, baha'i şi sikh. Desigur, sunt şi grupuri religioase care nu reprezintă o anumită tradiţie religioasă, dar care militează pentru obiective similare cu ale celorlalte grupuri de lobby.

În timp ce peste 3 sferturi dintre americanii adulţi se declară creştini, doar jumătate dintre organizaţiile care fac lobby se declară creştine. Totuşi, multe dintre celelalte reprezintă coaliţii interreligioase, iar dintre acestea sunt destul de multe cele care au orientare creştină.

Pe plan intern, grupurile de lobby militează în special pentru probleme vizând relaţia dintre biserică şi stat, pentru respectarea drepturilor civile, pentru libertate religioasă garantată minorităţilor religioase, pentru adoptarea anumitor politici vizavi de avort, pedeapsa capitală, violenţa domestică, familie ş.a.

Pe plan extern, se face lobby pentru respectarea drepturilor omului, pentru promovarea păcii şi a democraţiei.

Pew Forum a descoperit că 8 din 10 – din cele 212 grupuri investigate – lucrează non-profit.