Ce cred cu adevărat credincioșii unii despre alţii

865

În teorie, știm ce ar trebui să credem nu doar despre alţi credincioși, ci și despre orice alt grup social. În practică însă, lucrurile sunt mai complicate. Pew Research a realizat un studiu care arată cum se apreciază de fapt grupurile religioase între ele și cum sunt văzute de publicul american.

Contrar așteptărilor, având în vedere înclinaţia recentă a europenilor către naţionalism politic și xenofobie, în Statele Unite, publicul american are cea mai pozitivă și „caldă” opinie despre evrei, urmaţi de catolici și evanghelici.

„Temperatura” sentimentelor faţă de grupurile religioase a fost măsurată cu un așa-zis termometru al sentimentelor, adică o scală de la 0 grade la 100 de grade, pe care participanţii au așezat în ordine descrescătoare, de la „63 de grade” evreii, catolicii, evanghelicii, budiștii, hindușii, mormonii, ateii și musulmanii.

După cum era de așteptat, fiecare grup așază religia sa cel mai sus pe scală, iar cu cât religia este mai slab dezvoltată, cu un număr mic de membri, cu atât scade mai tare „temperatura” grupului respectiv.

Acest lucru ar explica de ce catolicii și evanghelicii sunt grupurile văzute cel mai favorabil. Catolicii alcătuiesc 20% din eșantionul pe care s-a realizat studiul, iar evanghelicii alcătuiesc 32%, procente care reflectă situaţia la nivel naţional. Și cu atât mai mare este mirarea privind poziţia de top a evreilor, având în vedere că aceștia alcătuiesc doar 1,7% din populaţia creștină americană.

În ceea ce privește ce cred unele grupuri religioase despre altele, se observă că în ciuda faptului că evanghelicii îi notează pozitiv pe evrei, aceștia împreună cu ateii îi notează negativ pe evanghelici. Catolicii și evanghelicii împărtășesc atât părere bună unii despre ceilalţi, cât și una „medie spre negativă” faţă de grupurile noncreștine (budiști, hinduși) și una negativă faţă de atei și musulmani. În general, catolicii tind să dea note mai mari tuturor grupurilor, faţă de evanghelici.

Răceala pe care evanghelicii o simt faţă de atei este reciprocă. Aceștia au notat pozitiv doar grupurile noncreștine, budiștii fiind pe primul loc, și au oferit notele cele mai proaste catolicilor, mormonilor și evanghelicilor. La rândul lor, ateii sunt descriși pozitiv de către alţi atei și agnostici, și primesc note neutre de la evrei și cei care se consideră neafiliaţi religios, însă în rest sunt văzuţi mai negativ decât celelalte grupe.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.