Religia nu mai este foarte importantă pentru americani

555

Un important studiu asupra societăţii și familiei americane care urmărește trendurile din societate pentru a identifica valorile importante pentru simţul identitar al americanilor tocmai a fost publicat. În mod surprinzător, doar 43% dintre americani spun că religia este importantă pentru identitatea americană.

Rezultatele studiului arată foarte clar că, pentru persoanele căsătorite sau care au copii, familia este cea mai importantă sursă de identitate și de satisfacţie, mult mai importantă decât religia, politica sau cariera. Deși americanii sunt tot mai pesimiști în ce privește oportunităţile de a-și întemeia o familie și în ce privește starea instituţiei căsătoriei în general, totuși majoritatea crede încă în căsătorie și crede că aceasta este benefică pentru copii și societate.

Religia a fost identificată ca având un impact puternic pozitiv asupra propriei vieţi, de către 40% dintre americani. Dintre cei care au identificat religia drept un aspect important în viaţa lor s-au evidenţiat creștinii catolici și protestanţi. Un aspect interesant observat în studiu este felul în care aceste persoane religioase trec prin diversele etape ale vieţii. Astfel, acestea tind să pună căsătoria înainte de coabitare, de începerea vieţii sexuale și de întemeierea unei familii, în timp ce majoritatea americanilor nu mai consideră căsătoria drept o etapă necesară. O situaţie financiară bună, o relaţie stabilă și asigurarea de sănătate reprezintă cele mai importante criterii în decizia americanilor de a face copii.

Rezultatele acestui studiu întăresc tendinţele observate și de Centrul de Cercetare Pew. Întrebaţi ce dă sens propriei vieţi, majoritatea americanilor au menţionat pe primul loc familia (69%), pe al doilea loc cariera (34%), pe locul al treilea banii (23%) și abia pe locul al patrulea spiritualitatea și credinţa (20%). Ceea ce înseamnă că, la nivelul populaţiei generale, credinţa este la fel de relevantă pentru a da sens vieţii precum este cariera sau cititul, conchid sociologii, în timp ce toate așteptările cad pe umerii familiei. Ceea ce nu este neapărat bine sau sănătos, având în vedere că divorţurile cauzate de sentimentele de neîmplinire în relaţie sunt tot mai comune.

Aceasta face ca provocările familiei să fie și mai importante, în special atunci când instabilitatea economică, problemele financiare, schimbările din societate, depresia și anxietatea se reflectă toate în familie, apreciază cercetătorii. „Chiar și în ceea ce indicatorii arată că ar fi un boom economic, vedem că multe familii au dificultăţi financiare și își fac mari probleme, în special în ce privește costul ridicat de a crește un copil”, spun cercetătorii. Dacă împlinirea, satisfacţia, identitatea și sensul vieţii se învârt toate exclusiv în jurul unui concept de familie care, din varii motive, nu se poate transforma în realitate pentru multe persoane, atunci ne condamnăm singuri la o viaţă de durere și dezamăgiri.

Niciun articol afișat