Student Yale: „Credeam că pot fi creștin la Yale. M-am înșelat”

410

Că universităţile din Statele Unite sunt medii predominant liberale nu mai este un secret. Însă experienţa unui protest virulent împotriva conservatorilor l-a convins pe un student de la Yale că atmosfera din universităţi nu este doar liberală, ci și ostilă conservatorilor.

Aaron Haviland este student în anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Yale, după ce a absolvit Academia Navală la Universitatea Cambridge și a lucrat mai mult timp în Marină. Creștin practicant și implicat în diverse acţiuni de promovare a libertăţilor constituţionale, Haviland face parte din organizaţia Federalist Society, una dintre cele mai influente organizaţii legale americane, alcătuite din conservatori și libertarieni care militează pentru reformarea sistemului legislativ din Statele Unite, potrivit unei interpretări literale și „originaliste” a Constituţiei. Aceasta este calitatea în care Haviland le-a trimis un e-mail studenţilor de la toate facultăţile din cadrul Yale, anunţând un eveniment al Federalist Society, în cadrul căruia vorbitor urma să fie un avocat din cadrul Alliance Defending Freedom (ADF). Acesta urma să dezbată o sentinţă recentă a Curţii Supreme americane în procesul avându-l ca inculpat pe un cofetar care a refuzat să producă un tort de nuntă pentru o nuntă gay, invocând dreptul său la libertate religioasă.

„Având în vedere că ADF a fost clasificată drept grup care promovează ura, de către Southern Poverty Law Center, ne așteptam la ceva controverse”, scria Haviland într-un editorial publicat în Federalist. „Însă ce a urmat a întrecut orice așteptare, chiar și după standardele Yale.”

În 24 de ore de la expedierea e-mailului care anunţa evenimentul, numeroase alte organizaţii studenţești trimiseseră la rândul lor e-mailuri în care făceau apel la boicotarea evenimentului, iar unii studenţi au cerut chiar refuzarea admiterii ca studenţi a persoanelor care susţin poziţiile ideologice ale ADF. Un alt e-mail, de răspuns, cuprindea numele tuturor membrilor boardului organizaţiei Federalist Society „pentru ca studenţii să știe cui «să mulţumească» pentru eveniment”.

În seara evenimentului, protestatarii nu au manifestat pentru a întrerupe întâlnirea, ci s-au reunit în alte săli din campus, însă Christian Headlines notează că „cei 30 de participanţi la eveniment au fost întâmpinaţi de o ușă acoperită cu postere-curcubeu”.

Pentru Haviland, incidentul a fost o dovadă că creștinii conservatori nu sunt bine-veniţi la Yale. Bărbatul spune că presiunea a crescut mai ales după audierile pentru confirmarea conservatorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă.

Alliance Defending Freedom este văzută drept cea mai influentă organizaţie legală creștină din Statele Unite, fiind implicată în nu mai puţin de nouă cazuri la Curtea Supremă și câștigându-le pe toate. Însă, odată cu desemnarea sa pe lista grupurilor care promovează ura de către organizaţie Southern Poverty Law Center (SPLC), reputaţia ADF a avut foarte mult de suferit. SPLC a luat în vizor ADF după ce aceasta din urmă a trimis un amicus curiae Curţii Supreme, privind un alt proces de libertate religioasă. Washington Post relatează că SPLC, cândva o organizaţie-gardian a drepturilor omului în SUA, a dat câteva rateuri sonore în ultimii ani, care au costat-o și reputaţie și milioane de dolari în daune faţă de cei pe care i-a calificat nefavorabil pe nedrept.