După un secol, Turcia construiește prima biserică creștină

2335

La început de an 2015, premierul Turciei a anunţat o mare surpriză: guvernul islamic al ţării va construi o nouă biserică creștină, prima de la înfiinţarea republicii moderne, în 1923.

Biserica va fi construită pe un lot de teren deţinut de stat, dar din fondurile comunităţii creștine siriace, care se va bucura de ea. Aceasta va fi amplasată în suburbiile Istanbulului, lângă alte biserici catolice, armeniene și greco-ortodoxe, conform Christian Post.

Decizia a venit în urma unei întâlniri a premierului Ahmet Davutoglu cu mai mulţi dintre liderii religioși ai ţării la sfârșitul săptămânii trecute, întâlnire în urma căreia s-a precizat că nicio comunitate religioasă care a trăit de atâta timp în ţară nu poate fi considerată străină.

Bisericile siriace sunt printre cele mai vechi confesiuni creștine și folosesc pentru oficierea serviciilor divine limba aramaică, limba lui Iisus Christos. În Turcia, minoritatea siriacă nu are decât aproximativ 20.000 de membri, care trăiesc majoritar în sud-estul ţării și care au tins de-a lungul timpului către bisericile catolice și ortodoxe. Recent, se pare că numărul acestora s-a mărit după ce câteva mii de siriaci au părăsit Irakul și Siria din cauza războaielor sectare, scrie AFP.

Decizia de a permite construirea unei noi biserici după aproape un secol este văzută ca o mișcare de îmbunare a liderilor de la Bruxelles, care să permită, într-un final, intrarea Turciei în Uniunea Europeană. Deci, această decizie ar face parte dintr-un set întreg de eforturi pe care guvernul turc le afișează pentru lărgirea drepturilor minorităţilor, prin retrocedări de proprietăţi și restaurări de biserici, mănăstiri și sinagogi.

În trecut, Turcia avea una dintre cele mai mari minorităţi creștine, însă acum 99% din populaţie este musulmană. Dintr-o populaţie de 76 de milioane de oameni, creștinii alcătuiesc mai puţin de 100.000, conform AFP, iar opoziţia acuză partidul AKP aflat la guvernare, că încearcă să islamizeze societatea, care, oficial, este seculară.

Premierul insistă însă, că partidul nu face discriminări între cetăţeni și că „principiul egalităţii continuă să fie principală caracteristică” a guvernării, însă realitatea este alta. Dacă premierul a condamnat islamofobia care transpare recent în Europa, papa Francisc a acuzat „cristianofobia” din Orientul Mijlociu, acuzând radicalii islamști care îi „vânează” pe creștini.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.