Liderii religioși din Belgia denunţă eutanasia pentru copii

90

Conferinţa Episcopilor Catolici din Belgia s-a alăturat liderilor din alte religii în denunţarea legislaţiei care propune extinderea eutanasiei la copii și la persoanele care suferă de demenţă.

Arhiepiscopul Andre-Joseph Leonard, președintele conferinţei, s-a alăturat altor lideri creștini, evrei și musulmani, într-o declaraţie unită care spune că în timp ce se opun clar suferinţei, „fie ea fizică sau morală, și în mod special suferinţei copiilor", permiterea minorilor să decidă singuri dacă vor eutanasie înseamnă „distrugerea fundaţiilor societăţii".

De asemenea, „sugestia ca și persoanele cu demenţă să poată fi eutanasiate înseamnă negarea demnităţii lor și predarea ei în mâinile arbitrare a celor care iau decizii în numele lor", citează LifeSiteNews.

Reacţia vine după ce parlamentul belgian a reluat dezbaterea asupra legii eutanasiei, propunând ca aceasta să fie extinsă la minori cu dizabilităţi și la persoane care suferă de Alzheimer sau demenţă.

În Washington Post și The Independent au apărut articole în care sunt citaţi medici care spun că măsura nu ar face decât să introducă în legalitate ceva ce deja se întâmplă deja, în mod informal. Dr. Gerlant van Berlaer, oncolog pediatru, spune că anual 10 din 100 de cazuri s-ar putea califica drept eutanasie la copii, în Belgia. Doctorii, la rugăminţile părinţilor de a curma suferinţa copiilor, ar administra doze de analgezice din ce în ce mai mari, până ar deveni letale.

Liderii religioși din Belgia conchid că toate formele de suferinţă cauzează disperare, „dar a prescrie eutanasia oamenilor vulnerabili contrazice în mod radical condiţia lor de fiinţe umane. Nu putem aproba o logică care duce la distrugerea fundaţiilor societăţii".