Philip Jenkins: Creştinismul cucereşte lumea

247

Creştinismul cucereşte globul pământesc, răspândindu-se rapid în Africa şi Asia, susţine autorul Philip Jenkins. Este „cea mai captivantă perioadă a creştinismului… de după primul secol" al erei creştine, consideră Jenkins.

Philip Jenkins este unul dintre cei mai importanţi autori americani contemporani care scrie despre fenomenul religios la nivel global. El a vorbit duminică, la Biserica Prezbiteriană Westminster, despre extinderea tot mai rapidă a religiei creştine în ţările Africii şi Asiei.

Autorul american crede că evoluţia prezentă a creştinismului, la scară globală, este mult mai emoţionantă decât ceea ce s-a întâmplat în timpul Reformei protestante. În primul rând Africa, urmată de Asia şi America Latină sunt martorele unei „revoluţii religioase la scară globală", întrucât numărul adepţilor creştinismului creşte puternic.

Jenkins îşi susţine teza cu o serie de date. De exemplu, dacă la începutul secolului al XX-lea, 85% din populaţia creştină a lumii trăia în Europa şi America de Nord, se estimează că, în 2050, doar 25% dintre creştini vor trăi pe cele două continente. Restul vor trăi în Africa, Asia şi America Latină. Autorul aminteşte, în acest sens, faptul că, în 1900, continentul african avea doar 10.000.000 de creştini. În anul 2000, ajunsese la 363.000.000 şi, conform estimărilor, în anul 2015, Africa va avea o populaţie creştină de 500.000.000.

Philip Jenkins apreciază că Africa va deveni, în jurul anului 2050, primul continent care va avea o populaţie creştină de un miliard sau, altfel spus, unu din 3 creştini din lume va fi african, notează charlotteobserver.com.

În prezent, regiunile cu cei mai mulţi creştini din lume sunt, în ordinea enumerării, Europa , America Latină şi Africa. Până în jurul anului 2025, Europa va pierde această poziţie din cauza procesului accelerat de secularizare, crede Jenkins. Următoarele decenii vor însemna o continuă competiţie între America Latină şi Africa însă, în jurul anului 2050, continentul african va învinge, devenind continentul cu cei mai mulţi creştini.

Statele Unite vor rămâne un spaţiu important al creştinismului, dar lucrul acesta se va datora, în opinia lui Jenkins, imigranţilor. În următoarele 4 decenii, Biserica Romano-Catolică din SUA va fi alcătuită în proporţie de 80% din latino-americani. Tot Jenkins prevede că viitorul va aduce, datorită evoluţiilor spectaculoase ale creştinismului, primul Papă de culoare.

Jenkins menţionează între motivele acestor evoluţii ale creştinismului schimbările demografice (populaţia Europei scade, în timp ce aceea a Africii creşte) şi faptul că pentru africani Biblia are o altă relevanţă decât pentru occidentali. Închinarea la idoli şi sacrificiile sângeroase reprezintă realităţi mult mai apropiate de omul african, decât de cel european. Din acest motiv, crede Philip Jenkins, africanul este mult mai receptiv faţă de mesajul Bibliei.