Nu pentru puţini oameni, fani și admiratori, actorul Morgan Freeman este un zeu. Câștigător al Premiului Oscar, este cunoscut pentru talentul său actoricesc, pentru vocea sa inconfundabilă, dar și pentru faptul că L-a jucat pe Dumnezeu în două filme. Așadar, pentru mulţi poate părea natural ca tocmai el să fie persoana care să documenteze „povestea lui Dumnezeu” pentru National Geographic Channel.

La ce vă puteţi aștepta de la această miniserie, în șase părţi? Cei care urmăresc acest canal de televiziune cunosc deja poziţia generală faţă de religie. National Geographic este unul dintre puţinele canale preocupate de subiect, oferind mai multe emisiuni care explorează ideea de credinţă în Dumnezeu. Nu aș cataloga canalul TV ca fiind pro-religie, întrucât orice abordare pune religia într-un context care să o explice mai degrabă ca fenomen social. Religia este explorată prin cultură, istorie, fiecare credinţă căpătând o coloristică ancestrală.

Această emisiune prezentată de Morgan Freeman nu este foarte diferită. Fiecare episod se axează pe câte o temă care poate fi regăsită în majoritatea religiilor (creaţia, răul, miracolele, apocalipsa sau învierea), pentru a vedea care este răspunsul pe care îl poate oferi fiecare. Trebuie deci menţionat din start că aceasta nu este atât o explorare a Dumnezeului creștinilor, ci „o explorare a căutării nesfârșite a omenirii după divinitate”, a declarat actorul pentru Huffington Post. Interesantă este intenţia producătorilor ca în acest proces să nu sublinieze diferenţele între religii, ci similarităţile, să treacă peste „diferenţele superficiale, de ritual” și să ajungă la substanţa comună, care este că fiecare credincios încearcă să ajungă cumva „la final”, unde va fi în prezenţa lui Dumnezeu, scrie aol.com.

De-a lungul seriei, Freeman călătorește în toată lumea, investigând și participând la ceea ce oamenii locului înţeleg prin credinţa în ceva superior, fie că este vorba despre Dumnezeu sau despre un calculator „al sorţii”, care îţi poate face o astrogramă personală. De asemenea, lideri religioși, psihologi și oameni simpli participă la acest proces de „descifrare a dinivităţii” cu propriile experienţe și explicaţii. Pentru producătorul emisiunii, McCreary, un om al știinţei, unele răspunsuri pe care le-a auzit l-au ajutat să realizeze că religia și știinţa sunt complementare. Deși răspund diferit la întrebări, ambele pleacă în aceeași direcţie, într-o căutare unică și speră să ajungă la același final, chiar dacă o iau pe căi diferite.

Pentru Morgan Freeman, care se consideră un credincios, emisiunea a fost un prilej de a învăţa. După părerea lui, este la fel de posibil ca Dumnezeu să existe cum este posibil ca El să fie un produs al imaginaţiei omului, „care nu poate accepta că suntem aici (n.r. pe Pământ) nesupravegheaţi”. „În viaţă, cel mai mult contează ce crezi. De aceea, Dumnezeu încă există… Dumnezeu este în toate lucrurile, un apus de soare, o floare. Răspunsul ultim la întrebarea despre existenţa lui Dumnezeu este «Eu exist»”, spune Freeman. Și, deși teologia sa s-ar putea să fie confuză pentru unii oameni, în final, rezultatul este interesant chiar și pentru cineva deja bine fundamentat în credinţa sa și care este interesat să vadă cum se raportează și alţii la credinţă și să găsească elemente comune cu cineva cu care, altădată, nu ar fi avut ce să vorbească.