Relativismul alungă creştinismul din spaţiul public

74

Creştinismul va deveni, în deceniile următoare, o religie căreia i se va permite din ce în ce mai puţin să se exprime în spaţiul public, a declarat arhiepiscopul Charles Chaput, prezent la cel de-al XV-lea simpozion al Asociaţiei Legii Canonice, desfăşurat în Slovacia.

    O societate în care credinţa nu mai poate fi exprimată în spaţiul public este o societate în care statul s-a transformat într-un idol, a mai precizat Chaput, notează Christian Telegraph.

    Scoaterea religiei în afara spaţiului public se datorează, în opinia arhiepiscopului, unui model economic bazat pe consum şi unei viziuni politice seculare. De exemplu, în Statele Unite, unde populaţia este majoritar creştină, agenţiile şi organizaţiile guvernamentale tind să impună tot mai mult bisericilor modul în care acestea să acţioneze, ceea ce înseamnă de fapt o distrugere a identităţii lor. Susţinerea unor principii morale de către creştini şi contestarea publică a unor realităţi care contravin acestor principii, precum imoralitatea relaţiilor homosexuale, sunt interpretate drept „discursuri ale urii".

    „Occidentul se îndreaptă, acum, în mod hotărât, în direcţia unui «umanism inuman»", a spus Chaput.

    Statele occidentale au făcut din relativism o religie civilă şi o filozofie publică. La nivel de argumentaţie, se susţine că niciun individ sau grup nu are monopol asupra adevărului. Ceea ce este veridic şi de dorit pentru o persoană, poate să nu fie adevărat, nici de dorit pentru altă persoană. Toate culturile şi religiile ar trebui să fie considerate egale. În practică însă, lipsa unor principii morale ferme şi respingerea ideii că există şi adevăruri transcendente au determinat transformarea instituţiilor politice în instrumente ale intoleranţei, susţine Charles Chaput.

    „Dacă drepturile omului nu vin de la Dumnezeu, atunci ele rămân în sarcina convenţiilor arbitrare ale bărbaţilor şi femeilor. Statul există ca să apere drepturile omului şi ca să promoveze prosperitatea fiinţei umane. Statul nu poate fi niciodată sursa acestor drepturi. Când statul îşi arogă această putere, chiar şi o democraţie poate deveni totalitară."

Niciun articol afișat