Premieră: Rugăciune desfășurată simultan în toate bisericile catolice din lume

40

Toate bisericile catolice din întreaga lume se vor uni simultan într-o rugăciune comună cu Papa, pe 2 iunie, pentru a marca „Anul credinţei", a anunţat marţi preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noului Evanghelism, arhiepiscopul italian Rino Fisichella.

Episcopiile din întreaga lume, care reunesc circa 1,2 miliarde de credincioşi, sunt chemate să se alăture acestei rugăciuni de adoraţie a Trupului şi Sângelui lui Christos, cu ocazia ceremoniei de Euharistie desfăşurate la Bazilica Sf. Petru de la Vatican în prezenţa papei Francisc, notează Vatican Insider.

 Indiferent că este zi sau noapte, pe toate continentele, catedralele şi numeroase biserici vor rămâne deschise pentru această adoraţie, a cărei temă este „un singur Dumnezeu, o singură credinţă". La Honolulu, rugăciunea va începe sâmbătă la ora 5:00, în timp ce în Papua Noua Guinee, va fi deja duminică, ora 1:00.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Frederico Lombardi, a afirmat că Papa nu va susţine niciun discurs, ci evenimentul va reprezenta doar un timp al rugăciunii. Broșuri conţinând mai multe rugăciuni pregătite de papi cu ocazia Euharistiilor vor fi distribuite în acea zi, a mai menţionat Lombardi.

Fisichella a afirmat că Vaticanul a lansat această invitaţie pentru Biserica Catolică din întreaga lume, inclusiv din Alaska, și că a primit deja răspunsuri pozitive, chiar și din ţări unde catolicii sunt minoritari sau unde există o situaţie dificilă, precum Irak, Rusia, Japonia sau Bangladesh.

Întrebat despre China, unde catolicii se confruntă cu o situaţie delicată, Fisichella a evocat „prudenţa cerută" în demersurile întreprinse pentru organizarea acestei rugăciuni. „În China, avem contacte, există medieri, dar aşteptăm să primim răspunsuri", a spus prelatul.

Acest eveniment reprezintă o premieră din partea Bisericii Catolice. Fisichella a afirmat că Elena Guerra, o călugăriţă italiană, a încercat să organizeze o rugăciune simultană de adoraţie la începutul anilor 1900, și chiar a corespondat pe această temă cu Papa Leon XII, însă evenimentul nu s-a concretizat.