Cum a ajuns papa personalitatea anului în topul Time

13

La nici măcar un an după apariţia sa pe scena publică, argentinianul Jorge Bergoglio, actualul Papă Francisc, a fost numit de către revista Time personalitatea anului. Motivul: rapiditatea cu care a reuşit să schimbe imaginea unei biserici în care schimbările se calculează în secole sau milenii.

Francisc a fost denumit „purtător de cuvânt al multor categorii de persoane care aveau nevoie să fie auzite" şi „o nouă voce a conştiinţei".

„În cele două luni de când este liderul Bisericii Catolice, el se află în centrul celor mai importante discuţii ale timpului nostru, despre bogăţie şi sărăcie, despre dreptate şi justiţie, despre transparenţă, modernizare, globalizare, rolul femeilor, originea căsătoriei şi ispitele puterii. Iar atunci când sărută faţa unui om desfigurat şi sărută picioarele unei femei musulmane, imaginea aceasta rezonează departe de hotarele Bisericii Catolice", a explicat Nancy Gibbs, editor Time.

Francisc este al treilea papă care primeşte acest titlu. Înaintea sa, au mai fost numiţi Persoana Anului Papa Ioan al XXIII-lea, în 1962, şi Papa Ioan Paul al II-lea, în 1994.

Papa Francisc a câştigat locul I în faţa informatorului Edward Snowden, care a dezvăluit cea mai mare reţea guvernamentală de spionaj informatic, Ted Cruz, politicianul care a condus la falimentul de 16 zile al Statelor Unite, şi Edith Windsor, activist gay şi „mama mişcării pentru drepturile homosexualilor" în SUA.

Sursa: Associated Press