Cum este să fii preot dizident în China

84

În fiecare duminică oamenii dintr-un sat de lângă Beijing se duc la o biserică catolică organizată în aer liber. Oameni bătrâni, mame şi copii îşi iau de acasă pernele şi păturile pe care vor sta la slujbă.

„Acest sat a trecut la creştinism de 400 de ani. Pentru noi este parte din tradiţie," spune părintele Paul Dong. Părintele nu are studii teologice, tot ce a învăţat a văzut la alţii. „Cu toţii ne-am moştenit credinţa de la generaţiile trecute de preoţi," declară Dong pentru CNN.

„Înainte guvernul era foarte strict, ne închideau pentru a fi reeducaţi în doctrina comunistă", a mai precizat el. În prezent lucrurile s-au schimbat. Aproximativ şase milioane de chinezi frecventează acum anumite biserici catolice care au permisiunea de la stat să funcţioneze.

Congregaţia părintelui Dong nu este recunoscută de stat, motiv pentru care nu are permisiunea de a construi o clădire care să servească drept biserică. De asemenea, guvernul depune toate eforturile să atragă preoţii doar la bisericile aprobate de stat. Din cei 100 de preoţi din zona respectivă, părintele Dong este singurul care a rămas, mulţi dintre ei renunţând cu totul la credinţă.