De ce ne-am pierdut încrederea în cler

58

Scepticismul pare a fi cuvântul de ordine în ceea ce priveşte relaţiile cu cei din jur. Ne pierdem repede încrederea, nu avem răbdare să ascultăm şi, mai grav, această tendinţă se extinde şi asupra acelor care ar trebui să ne fie lideri spirituali.

În ultima lună a lui 2013, încrederea în cler a americanilor a scăzut la numai 47 de procente, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Gallup. Aceasta este prima dată când procentul scade sub 50% de când a început Gallup să analizeze şi acest indice al încrederii, în 1977.

Explicaţia pe care o dau cei de la Gallup este legată de trei factori: stereotipurile legate de anumite profesii, între care şi cea de pastor sau preot; experienţele personale negative cu indivizi aparţinând acestei profesii, care pot conduce la stereotipuri şi promovarea în mass-media a ştirilor negative şi a scandalurilor legate de clerici.

În România, încrederea în biserica majoritară este tot în scădere, înregistrând un procent de 63,9% capital de încredere, într-un sondaj de opinie realizat în august 2013. Motivele enumerate sunt în afara factorilor de mai sus, şi corupţia care nu i-a ocolit nici pe liderii religioşi.

Totuşi percepţia publică nu este sinonimă cu nivelul de încredere al credincioşilor, deoarece sondajele nu i-au chestionat doar pe cei care freventează biserica, avertizează cei de la Gallup. În plus, tendinţa de a critica, cultivată pe reţelele de socializare — în special prin lipsa asumării responsabilităţii faţă de cele spuse sau scrise — se împleteşte cu subminarea autorităţii, una dintre trăsăturile definitorii ale postmodernismului în care trăim, explică Thom Rainer, director al Life Way Research, o agenţie creştină de sondare a opinie publice din Statele Unite.