De ce tot mai puţini catolici se confesează?

33

Dieceza de Lancaster (Marea Britanie) a emis săptămâna trecută o declaraţie pentru a-i încuraja pe credincioșii catolici să se întoarcă la practica mărturisirii păcatelor – confesiunea – pentru a se dedica mai bine lui Dumnezeu în anul pe care Biserica Catolică l-a declarat Anul Credinţei.

John Cornwell, profesor la Jesus College în cadrul Universităţii Cambridge, apreciază că apelul Diecezei este o recunoaștere implicită a scăderii numărului de credincioși catolici care participă la ritul spovedaniei. Cornwell face o radiografie a cauzelor pentru care tot mai mulţi credincioși catolici evită confesiunea, într-un editorial publicat în The Tablet.

Folosindu-se de puţinele date statistice asupra subiectului, Cornwell, care va semna o carte având ca temă confesiunea, susţine că doar 2% dintre catolicii americani se confesează regulat unui preot. În Marea Britanie, spune el, atitudinea credincioșilor faţă de confesiune este puternic marcată de înţelegerea pe care o au cu privire la păcat. Astfel, Cornwell a notat existenţa unei diferenţe majore între frecvenţa confesiunii credincioșilor din parohiile tradiţionaliste, care au definiţii clare privind păcatul și credincioșii din parohiile în care nu se vorbește deloc despre păcat.

Marile cauze pe care Cornwell le identifică în spatele tendinţei de distanţare faţă de ritul confesiunii sunt: teama faţă de acest rit, dobândită în copilărie, cunoștinţele despre abuzul sexual în biserică și amintirile „folclorice" despre opresiunea psihologică exercitată de liderii bisericii. Totuși, spune profesorul, acestea nu constituie nicidecum o explicaţie sistemică pentru reticenţa credincioșilor faţă de confesiune. Ar mai fi cazul, crede Cornwell, ca mai multe experienţe legate de confesiune să fie analizate înainte de a ajunge la o concluzie prudentă.