De la Roma la Rio: Papa Francisc în prima sa vizită externă

34

Papa Francisc s-a întors acasă, în America Latină, ajungând luni în Brazilia, în prima sa vizită internaţională din poziţia de papă. Cărându-și singur bagajul, Francisc a întâmpinat o mulţime gata să îl aclameze pe acest papă care joacă rolul „unui om între oameni".

„Daţi-mi voie să bat la această poartă", a spus primul papă argentinian, în portugheză, în faţa gazdelor sale, printre care se afla și președinta Dilma Rousseff. „Vă cer permisiunea să petrec această săptămână împreună cu voi." După atmosfera adulatoare care domnea în jurul său, se poate spune că oamenii erau mai mult decât încântaţi să îl aibă ca oaspete pentru această săptămână. Printre cei care s-au adunat să vadă procesiunea din centrul capitalei, unde Francisc a coborât din micuţul său Ford și a urcat într-o mașină deschisă spre public, oamenii au urcat în copaci, pe refugiile de autobuz și chioșcurile de ziare ca să îl vadă mai bine.

„Am simţit chemarea Domnului" a declarat o tânără de 32 de ani din Filipine, care a economisit bani timp de 6 luni pentru a veni aici. „Nu am venit doar ca să îl văd pe Papă. Este o întâlnire cu Christos", a declarat ea, conform Washington Post. Markus Hemmert, un german de 38 de ani, care a făcut un drum de trei luni cu bicicleta pentru a-l vedea pe Papă, spune că îl iubește pe acesta foarte mult.

Francisc a trecut repede peste protestele din ultimele săptămâni din Brazilia, în prima sa adresare, punând accent pe importanţa evanghelizării tineretului. Vizita sa de o săptămână a fost organizată în jurul Zilei Internaţionale a Tineretului, o conferinţă internaţională a tineretului catolic, organizată de Biserica Catolică în acest an în Rio de Janeiro, lucru care arată importanţa Braziliei și a Americii Latine pentru Vatican.

Cu o populaţie de 200 de milioane de oameni, dintre care majoritatea sunt religioși, Brazilia este un adevărat câmp de bătălie pentru suflete. Aici se află unul din 10 catolici la nivel mondial, dar de mai mulţi ani de zile, catolicismul pierde teren în faţa bisericilor evanghelice care sunt din ce în ce mai influente, conform New York Times. Printre acestea se numără și biserica Adunările lui Dumnezeu, care este nonconformistă, atunci când este comparată cu cea catolică. Washington Post dă exemplul unei comunităţi din Varginha, unde pastorul Elenilson Oliveira cântă la chitară electrică și improvizează multe dintre serviciile divine pe care le conduce. „Serviciile sale divine sunt gălăgioase și improvizate, invită publicul la altar în mijlocului serviciului divin, pentru a-și spune ofurile, indiferent de cât incoerent este mesajul", scrie jurnalistul Juan Foreto. Aici vin oameni care caută salvare și ajutor cu problemele lor zilnice, dependenţi de droguri, mame singure, femei bătrâne și tineri care nu știu ce le rezervă viitorul. „Ce îmi place aici? Îmi place că se axează pe mine. Este festiv, animat, pentru oameni tineri. Venim aici să cântăm, să dansăm, totul pentru Domnul", spune Fernanda Rocha, de 21 de ani.

În 1960, mai mult de 9 din 10 brazilieni se considerau catolici. Acum, 42 de milioane spun că sunt evanghelici, ceea ce înseamnă aproximativ un brazilian din cinci. Majoritatea sunt penticostali, iau parte la ceremonii în care credincioșii vorbesc în limbi și caută și își elibereze corpurile de demoni.

Posibilitatea de a participa la servicii divine în feluri care ar fi cel puţin ciudate pentru tradiţionalele liturghii catolice, și pastorii carismatici și creativi, care nu impun niciun fel de limite, par a fi ceea ce îi preocupă pe credincioșii brazilieni în ziua de azi, mai mult decât probleme precum poziţia bisericilor din care fac parte faţă de problema căsătoriilor homosexuale.