Dezbatere despre violenţă şi religie, la Betleem

124

Universitatea din Betleem a găzduit în februarie a treia Conferinţă Religioasă Internaţională, tema din acest an fiind „Violenţa, nonviolenţa şi religia".

Fouad Twal, Patriarhul latin al Ierusalimului, a vorbit în cadrul discursului de deschidere despre aspectele paşnice ale religiei islamice, arătând că islamul are învăţături care îndeamnă la respectarea celorlalte religii.

„Toate religiile pot fi identificate în mod special prin principiile interioare şi mesajul divin care cere blândeţe, dragoste şi toleranţă", a precizat Twal.

Religia, oricare ar fi aceasta, precum şi misiunea ei trebuie să fie deosebite de persoanele care încearcă să le susţină prin mijloace strict umane. Patriarhul Twal a subliniat că absenţa violenţei nu înseamnă în mod automat pace.

„Unii consideră nonviolenţa drept un comportament civilizat susţinut de o forţă inerentă persoanei şi o voinţă puternică de realizare a acestuia într-un mod concret. Nonviolenţa este o alegere şi o luare de poziţie. Ea reprezintă un plan de acţiune care îşi propune să elimine orice reacţie violentă şi presupune o atitudine pozitivă atât în controlul de sine, precum şi în faţa unor condiţii dificile neaşteptate. Rezultatele nonviolenţei sunt abilitatea de a transforma slăbiciunea în putere, credinţa într-o certitudine şi posibilitatea de a avea active atât propria conştiinţă, cât şi stima de sine", a mai spus Fouad Twal.