Diavolul convertit: un băiat bun, drăguţ și simpatic

3046

Canalul de televiziune american Fox „i-a dat o șansă” Diavolului. O ecranizare controversată care îl are ca protagonist pe Lucifer urmează să aibă premiera la sfârșitul lunii. Iniţiativa canalului de televiziune american, pe lângă protestele pe care le-a generat, ridică și semne de întrebare cu privire la atitudinea publicului faţă de cel care este considerat întruchiparea răului absolut.

Diavolul este în mod tradiţional descris în note sumbre. Nu este și cazul serialului american, acolo unde acest personaj de sorginte biblică devine chiar simpatic. Satana este înfăţișat ca un om cu valenţe supranaturale, dar plictisit și neinspirat, care decide să își ia un concediu din Iad și caută o viaţă ceva mai colorată prin Los Angeles. „Fermecător, carismatic și diabolic de frumos”,  li se comunică cinefililor pe site-ul de promovare a serialului. Toate femeile doresc să fie cu el și toţi bărbaţii doresc să fie în locul lui.

Lucifer nu este un răzvrătit, așa cum este descris în naraţiunea biblică, ci o  victimă care se consideră abuzată de Dumnezeu. Este o concluzie care derivă din vizita-surpriză a lui Amenadiel, altă creatură angelică care a coborât din cer cu un mesaj pentru Lucifer de la Dumnezeu: „Du-te înapoi în Iad imediat!” Lucifer se referă la sine însuși ca la un „simplu pion”, unul care joacă aproape fără voia sa rolul „inerent rău” în cadrul unui scenariu regizat de „dragul Tată” (trimitere directă la Dumnezeu).

Lucifer nu este doar chipeș, ci și bine motivat și intenţionat. Devine chiar un consultant pentru Departamentul de Poliţie. Printr-o serie de evenimente, Lucifer își dă seama în cele din urmă că urmărirea criminalilor îi aduce o anumită doză de satisfacţie. Aproape că dintr-un personaj eminamente negativ devine un erou model. Nu este tocmai bun, dar vrea să pară. Își asumă un rol de salvator, îndreptând cumva relele din lume, prin abilităţile sale reușind chiar performanţa să aducă la suprafaţă cele mai profunde dorinţe ale oamenilor, obligându-i să spună adevărul.

Reacţii

Fox propune publicului un Lucifer umanizat. Are momente când plânge, stârnind chiar mila. Astfel, dintr-un Satana oribil a devenit un Diavol chiar simpatic, mult prea conștiincios, semănând mai mult cu Robin Hood, comentează The Daily Beast. În opinia editorilor acestei platforme, Lucifer ar putea sfârși prin a fi „prea bun” pentru persoanele care nu au niciun interes în vizionarea unei ecranizări de acest gen și „nu destul de rău” pentru cele foarte interesate.

Un episod-pilot al serialului a fost lansat în 2015 și a fost bine primit de public. Cu acea ocazie, un critic de film a observat că „această versiune a lui Lucifer refuză să ia lucrurile în serios, fapt care face ca spectacolul să fie o reușită”. Însă nu toţi s-au îndrăgostit subit și atât de puternic de noua versiune de tip hollywoodian. Acest scenariu al convertirii Diavolului în „băiat bun” a stârnit o reacţie vehementă din partea mai multor grupuri creștine semnificative, precum American Family Association sau One Million Moms, care au acuzat canalul TV american că are intenţia „glorificării lui Satan”. Ambele organizaţii au iniţiat campanii online împotriva filmului, cerând ca Fox să-l elimine din grila de programe. Rezultatele se lasă deocamdată așteptate. Este greu de crezut că Fox va da atenţia acestui zgomot de fundal în condiţiile în care este mai mult decât evident că scenariul nu are ca target publicul creștin. Deocamdată, primul episod este programat pe 25 ianuarie. Rămâne de văzut care va fi cota de audienţă. Totuși, se poate afirma că acest tip de scenariu nu este chiar o surpriză pentru public, fiind continuarea unui trend în care elemente supranaturale cu conţinut negativ sunt expuse într-o lumină pozitivă. Maleficient (cu Angelina Jolie) poate fi trecut pe aceeași listă.

Satana, un nou star?

Studiourile Fox nu au ascuns faptul că Lucifer şi restul personajelor sunt inspirate din benzile desenate Vertigo de la DC Comics. Cu alte cuvinte, copiii deja au fost expuși la noua „versiune” a Diavolului. Astfel, Lucifer este doar una din multele ecranizări inspirate de benzile desenate şi aflate actualmente în derulare. Deci, se poate vorbi de o istorie a convertirii Diavolului în personaj scos la lumina reflectoarelor pentru a fi admirat și simpatizat.

În același joc se încadrează și „opera de artă” (o statuie de bronz de aproximativ 3 metri înălţime din Detroit) care îl reprezintă pe Baphomet (un nume modern al Diavolului) cu un cap de ţap, stând pe un tron de piatră și fiind înconjurat de doi copii care îl privesc zâmbitori. Contrar așteptărilor, membrii Templului Satanic sunt convinși că iniţiativa lor poate fi interpretată într-o notă pozitivă, promovând chiar un scop nobil. „Statuia va servi ca un far ce cheamă la compasiune și înţelegere între toate fiinţele vii. Statuia va avea și un scop concret, funcţionând ca un scaun. Toţi oamenii în vârstă pot sta în poalele lui Satana pentru a căuta inspiraţie și contemplare”, aspus unul dintre liderii organizaţiei. Afirmaţiile de acest gen sunt la fel de ciudate precum miza filmului transmis de Fox. Astfel de iniţiative cu greu se potrivesc concepţiilor generale despre satanism (sacrificii nocturne, orgii, mutilări de copii). Din contră chiar, adepţii sataniști consideră că susţin „o religie a vietii, a preţuirii și împlinirii acesteia. Nu există nimic mai presus pentru noi decât a duce o viaţă fericită, lipsită de griji și restricţii imaginare, create artificial.” Pare a fi mai mult umor decât seriozitate în această abordare.

Diavolul nu este pentru prima oară personajul central al unui film. Ecranizări mai vechi precum The Exorcist sau Constantine au păstrat măcar nota dominantă a răului absolut. Noul Lucifer schimbă registrul, industria divertismentului decizând trendul. Dar nu doar Lucifer este reevaluat. La fel s-a întâmplat și cu Iisus Christos, subiect al unor ecranizări cu un substrat evident satiric. Noe sau Moise au fost și ei trecuţi pe listă. Lumea reală este înlocuită de fantezie și imaginaţie, facilitând noi interpretări, poziţionări și readaptări ale unor elemente care cândva erau considerate intangibile. Pe fond, conceptele de „bine” și „rău” sunt expuse unei noi interpretări, în așa fel încât confuzia să devină nota generală.