Discursul incisiv și câștigător al fostului cardinal Bergoglio

42

Papa Francisc a lansat o critică dură la adresa Bisericii Catolice în timpul reuniunilor pregătitoare ale conclavului papal, doar cu câteva ore înainte de a fi ales ca noul pontif. Unii analiști spun că e posibil ca tocmai acest discurs să fi decis numirea sa ca șef al Bisericii Catolice.

Potrivit cardinalului de Havana, Jaime Ortega, viitorul Papă a cerut Vaticanului să evite o auto-absorbţie și să își reorienteze energiile spre exterior. Mai întâi, Ortega a dezvăluit comentariile lui Bergoglio cu ocazia unei Liturghii și au fost publicate ulterior pe site-ul revistei Nueva Palabra, împreună cu o fotografie a celor doi bărbaţi care s-au îmbrăţișat după finalizarea lucrărilor conclavului.

„Biserica este chemată să iasă din sine pentru a se muta spre periferiile, nu numai geografice, ci, de asemenea, existenţiale: acelea ale păcatului, suferinţei, nedreptăţii, ignoranţei și abţinerii religioase, gândirii și tuturor mizeriilor", a spus Bergoglio.

Cardinalul cubanez a declarat că observaţiile lui Bergoglio reflectă viziunea sa cu privire la Biserica Catolică contemporană și, implicit, direcţia pe care ar putea să o urmeze. De asemenea, a mai susţinut, conform The Washington Post, că Bergoglio i-a încredinţat mai târziu o versiune scrisă de mână și permisiunea de a divulga conţinutul ei.

În continuarea declaraţiilor sale, viitorul Pontif a avertizat de asemenea cu privire la pericolele de stagnare ale Bisericii: „Atunci când biserica nu iese din sine pentru a evangheliza, acesta devine propriul sistem de referinţă și, prin urmare, devine bolnavă. […] Relele care apar, în timp, în instituţii ecleziastice, își au rădăcina în auto-suficienţă, aceasta fiind un fel de narcisism teologic ". El nu a ezitat să critice „o biserică lumească, care trăiește în sine, de la sine și pentru sine."

În cele din urmă, Bergoglio a sugerat că oricine va deveni noul papă ar trebui să fie „un om care […] ajută Biserica să iasă din sine, îndreptându-se spre marginile existenţiale. "