Dumnezeu este omniprezent, dar preotul nu: cum poate ajuta smartphone-ul în actul spovedaniei

50

Convins de necesitatea spovedaniei în viaţa fiecărui credincios, dar și de rolul preotului de a răspunde nevoilor enoriașilor săi, părintele Richard Heilman, din Madison, Wisconsin, vine în sprijinul acestora cu o aplicaţie inedită, numită de el "My Confessor".

Ideea, concretizată din fonduri proprii și pusă la dispoziţia credincioșilor din Madison care fie deţin iPhone-uri, fie au sistemul Android instalat pe telefon, are ca scop informarea lor cu privire la posibilitatea unui preot de a răspunde sau nu la spovedanie, oferind detalii legate de locul și timpul în care acesta poate fi găsit în lăcașul de cult.

Heilman, care activează de 25 de ani în domeniul slujirii, având în prezent 800 de enoriași în grijă, intenţionează ca aplicaţia să depășească bariera de zonă, pentru a câștiga teren la nivel naţional. Acesta este motivat de realitatea statistică a scăderii numărului de preoţi catolici din America (de la 58.000 în 1965 la 39.000 în 2012), însoţită concomitent de creșterea numărului de credincioși catolici (de la 48.5 milioane la 78.2 milioane), după cum informează Daily News.

Deși există cereri și din partea altor preoţi dornici să se implice în această acţiune, deocamdată programul este deservit doar de iniţiatorul său. Disponibilitatea preotului va fi marcată de statusul "Father is IN" sau "Father is OUT", status care va fi actualizat în funcţie de situaţie, acesta având totodată opţiunea de a posta diverse mesaje pe contul personal de My Confessor. Dincolo de facilitarea abordării unui preot pentru spovedanie, aplicaţia conţine trimiteri referitoare la semnificaţia acestui act aflat în rândul celor șapte sacramente ale Bisericii, precum și alte informaţii de interes similar.

Următorul pas pe care Heilman dorește să-l implementeze are în vedere dezvoltarea unei aplicaţii bazate pe o harta Google cu markeri care să indice cel mai apropiat loc în care utilizatorul poate găsi un preot. Acesta nu este deloc timid în promovarea unor astfel de aplicaţii, considerând că ele vor ajuta nu doar preoţii în organizarea programului zilnic suficient de solicitant, ci și membrii bisericii să se bucure de o simplificare a accesului la spovedanie, asigurându-le totodată anonimatul.