Papa Francisc doreşte coexistenţa paşnică între religii

123

În prima întâlnire ecumenică din pontificatul său, Papa Francisc i-a asigurat pe reprezentanţii religioşi prezenţi, dar şi pe atei, că Biserica Catolică respectă toate religiile şi a garantat angajamentul „de a continua calea ecumenică" a predecesorilor săi şi stabilită la Conciliul Vatican II (1962-65).

În primul rând, Suveranul Pontif i-a salutat atât pe reprezentanţii Bisericilor Catolice Orientale, ai Bisericilor Ortodoxe şi pe cei ai Bisericilor Protestante Occidentale. Faţă de ei, papa a subliniat „unitatea între toate persoanele care cred în Hristos" şi necesitatea unei „colaborări loiale" între toate confesiunile creştine.

În al doilea rând, papa s-a adresat reprezentanţilor comunităţilor ebraice, musulmane, budiste, jainiste şi sikh. Lor papa le-a spus că apreciază voinţa „de a coopera pentru binele umanităţii", subliniind importanţa coexistenţei paşnice între religii.

În al treilea rând, papa s-a adresat ateilor, pe care i-a sfătuit să lucreze împreună cu credindioşii pentru a proteja mediul şi apăra pacea în lume.

„Noi suntem apropiaţi de toţi bărbaţii şi de toate femeile care, cu toate că nu se regăsesc în nicio tradiţie religioasă, se află în căutarea adevărului, bunătăţii şi frumuseţii, care sunt adevărul, bunătatea şi frumuseţea lui Dumnezeu", a declarat Francisc pentru Catholic Culture.