Episcop din Oradea reclamă nereguli la recensământ

22

Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a declarat că recensământul populaţiei urmăreşte „ocultarea greco-catolicilor, a ţiganilor şi a maghiarilor". Bercea susţine că unii dintre credincioşii pe care îi păstoreşte au reclamat că recenzorii nu au trecut codul în dreptul rubricii „apartenenţă religioasă" sau l-au notat greşit.

„Eu am mai spus-o şi la celălalt recensământ şi o spun şi acum. Se urmăreşte ocultarea a trei lucruri: numărul ţiganilor, numărul maghiarilor şi numărul greco-catolicilor. Au reuşit data trecută şi sunt convins că vor reuşi şi acum", a declarat PS Virgil Bercea, citat de Mediafax.

„Mi s-a transmis că au fost cazuri în care codul religiei a fost trecut greşit, iar în altele nu s-a trecut codul pe loc, pe motiv că va fi completat mai târziu. Noi dorim doar onestitatea", a spus Bercea, adăugând că la recensământul din 2001 a existat chiar un caz în care nici măcar parohul greco-catolic al unei localităţi nu a fost trecut ca aparţinând acestei religii.

Prefectul Gavrilă Ghilea de la Prefectura Bihor a făcut o sesizare scrisă prin care a cerut Comisiei Judeţene de Recensământ să analizeze cazul unui recenzor care a trecut greşit religia unui orădean. Acţiunea recenzorului va fi suspusă analizei după ce acesta a fost reclamat de un cetăţean care a susţinut că i-a fost completat greşit codul privind apartenenţa religioasă. Cetăţeanul a susţinut că, deşi îi ceruse recenzorului să fie înregistrat ca aparţinând religiei greco-catolice, recenzorul a trecut greşit codul pentru acest cult, greşeală care a fost confirmată de Comisia Judeţeană de Recensământ, se arată în comunicat.

Primele date ale recensământului populaţiei şi locuinţelor vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

(Foto: documente.catholica.ro)