Catolicii nu văd avortul la fel ca Papa

241

Deşi Vaticanul a adoptat, de decenii bune, o poziţie de respingere radicală a avortului, cei mai mulţi catolici aprobă procedura în cazul în care sarcina pune în pericol viaţa mamei (86%), sau este rezultatul unui viol (78%), arată un studiu citat de Christian Post.

Această discrepenţă între majoritatea catolică şi conducerea Bisericii a fost cel mai recent vizibilă în 2010,când o călugăriţă membră a comitetului de etică din cadrul spitalului St. Joseph (SUA) a aprobat aplicarea procedurii de avort în cazul unei femei de 27 de ani, a cărei sarcină avansată la 11 săptămâni îi punea în pericol viaţa. Mulţi au aplaudat decizia de atunci a călugăriţei, însă nu şi Vaticanul care, în baza regulamentului privind avortul, a decis să o excomunice.

Decizia de excomunicare a declanşat o furtună de indignare atât în rândul personalului catolic al spitalului cât și în dezbaterile publice. „În acest caz tragic, soluţia necesară pentru a salva viata mamei a fost încheierea sarcinii de 11 săptămâni", a motivat spitalul într-o declaraţie. Această decizie a fost luată pe baza consultării cu pacientul, familia, medicii ei cât și a comitetului de etică a spitalului.

Documentul prin care Vaticanul şi-a reglementat poziţia faţă de avort este Declaraţia din 1974 privind avortul, care stabileşte că viaţa începe la concepţie: „respectul pentru viaţa umană începe în clipa procesului de generare. În momentul în care ovulul este fecundat, viaţa unei noi fiinţe se dezvoltă, independent de cea a tatălui sau a mamei. Niciodată nu ar deveni o fiinţă umană dacă la început nu ar fi reprezentat acest lucru," expune declaraţia.

Sursa: Christian Post