CEDO condamnă legea anti-avort din Irlanda

146

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a solicitat Irlandei să modifice legea anti-avort, după ce a decis că aceasta a violat drepturile unei femei care a cerut întreruperea sarcinii.

Deşi legislaţia irlandeză permite avortul în condiţiile în care naşterea pune în pericol viaţa mamei, medicii irlandezi au refuzat să efectueze un avort solicitat de o femeie aflată în faza de remisie a unei forme rare de cancer, în ciuda temerii că naşterea i-ar putea reactiva boala, pentru a nu intra sub incidenţa legii care interzice avorturile. Curtea Europenă a Drepturilor Omului a decis că fapta reprezintă o violare a depturilor femeii şi a soliciat modificarea legislaţiei irlandeze pentru a clarifica situaţiile în care avortul este permis.

Reprezentanţi ai unor organizaţii anti-avort au cerut ca legislaţia să fie revizuită în urma unui referendum constituţional. "Avem dreptul să alegem între legislaţe şi referendum, iar propunerea noastră este să fie referendum," a declarat dr. William Binchy, militant al mişcării pro-life în Irlanda.

Ann Furedi, directorul organizaţiei britanice pro-avort BPAS a salutat decizia CEDO, scrie BBC, spunând că "lipsa clarităţii privind cazurile în care avortul este permis, pune femeile şi medicii într-o situaţie imposibilă. Cu cât mai repede se va remedia această situaţie, cu atât mai bine."