Ţi-ai luat vreodată timp să te întrebi cum au ajuns în această situaţie oamenii străzii pe lângă care treci? Răspunsurile ar putea să fie mult mai complicate decât crezi, iar situaţia lor – mult mai uşor de rezolvat dacă noi, toţi cei care îi vedem, nu ne-am comporta de parcă vieţile lor nu contează.

Criza economică din Grecia, dar şi valul de refugiaţi blocaţi după trecerea Mării Mediterane au îngroşat în ultimii ani numărul oamenilor străzii în Atena, aşa că în prezent se estimează că sunt aproximativ 20.000. Pentru toţi aceştia, un lucru normal cum este, pentru noi, spălatul hainelor este un lux pe care nu şi-l pot permite.

În Piaţa Omonia, un grup de oameni ai străzii aşteaptă cu saci de plastic în mâini sosirea unei dubiţe. Nu aşteaptă mâncare, ci vor să îşi spele puţinele haine pe care le deţin. Pe străzile Atenei a apărut în anul 2014 o dubiţă pentru care Thanos Spiliopoulos şi Fanis Tsonas au luptat mult timp. Cei doi tineri, în vârstă de doar 24 de ani, absolvenţi ai unor facultăţi de inginerie, au pus pe picioare spălătoria mobilă Ithaca, menită să ajute oamenii străzii.

Thanos a fost cel care a venit cu ideea şi a fondat un ONG pentru a obţine finanţare, iar Fanis s-a ocupat de modificarea dubiţei pentru a permite instalarea a două maşini de spălat şi a două uscătoare. Maşinile de spălat şi uscătoarele au fost donate de o companie producătoare de electrocasnice, iar curentul şi apa sunt oferite de municipalitate.

Spălătoria pe patru roţi circulă şase zile pe săptămână şi se mută dintr-un loc în altul al Atenei. Oferă gratuit posibilitatea de a spăla şi usca haine sau pături. „Spălarea hainelor oamenilor presupune îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, redarea stimei de sine şi a demnităţii”, explică Thanos. Este convins că proiectul lor facilitează reintegrarea în societate a celor care acum stau pe străzi sau în adăposturi care nu beneficiază de apă sau electricitate. Au şi dovezi care să le susţină argumentele.

Christos este unul dintre angajaţii organizaţiei şi ajută alături de voluntari la inventarierea hainelor şi la returnarea lor după spălare. În urmă cu doar un an, el era unul dintre beneficiarii serviciului. La fel ca aceia pe care îi ajută acum, şi el locuia pe străzi. Le înţelege nevoile şi provocările, ştie şi cât de important este ceea ce face el: „Dacă nu ai hainele curate, o altă persoană nu se va apropia de tine. Aşa că distanţa dintre tine şi ceilalţi se mărește. Faptul că am avut haine curate mi-a permis să micşorez această distanţă, să-mi recapăt stima de sine şi să mă simt bine cu mine însumi.”

Până acum, mai bine de 1.200 de oameni au beneficiat de serviciul oferit de spălătoria Ithaca. Deşi acest lucru nu garantează că vieţile tuturor vor fi radical schimbate, aşa cum a fost în cazul lui Christos, Thanos explică menirea spălătoriei Ithaca folosindu-se de numele pe care l-au ales. Aşa cum Ithaca, patria lui Ulise, a devenit simbolul unui obiectiv mult visat pe care îl atingi cu sacrificii, în acelaşi mod ajutorul oferit oamenilor străzii este un prim pas spre a visa din nou. „Curăţenia duce la demnitate şi, la rândul ei, aceasta duce la oportunităţi.” Efortul de a profita de aceste oportunităţi este ceea ce trebuie să facă beneficiarii.

Tot cu oferirea de oportunităţi oamenilor străzii se ocupă şi Andrei Budai. Andrei este un inginer român, are 34 de ani şi s-a stabilit în Marea Britanie în urmă cu doi ani. După ce a lucrat în mai multe domenii complet diferite de specializarea lui, s-a întors la o veche pasiune din studenţie: tunsul. A făcut cursuri de specializare şi a reuşit să-şi deschidă un mic salon în Portsmouth, singurul oraş din insulele britanice cu o densitate a populaţiei mai mare decât cea a Londrei.

Dincolo de afacerea care s-a pus încet-încet pe picioare datorită comunităţii mari de români din Portsmouth, Andrei a căutat metode prin care să îi ajute pe cei alături de care trăia. Aşa a ajuns la preotul de la o biserică din apropiere, care i-a propus să se implice într-un proiect de ajutorare a oamenilor străzii. Biserica îi găzduia în nopţile friguroase şi le oferea o masă caldă.

Inspirat de alţi frizeri care ajutau oamenii străzii chiar prin meseria lor, Andrei i-a propus preotului să îi trimită la el pe cei care voiau să se tundă. În fiecare luni seara, după program, Andrei rămâne pentru a-i tunde gratuit. Spre bucuria lui, sunt mulţi, de mai multe naţionalităţi: englezi, polonezi, chiar şi români. Planifică deja pe termen lung proiectul început: „Mă gândesc cum să permanentizez eficient această acţiune, pentru că oamenii aceștia vor mai avea nevoie și în viitor de astfel de servicii”, povesteşte Andrei.

Inspirat de gestul lui, unul dintre clienţii săi de la salon a decis să ajute şi el în modul în care poate. A luat deja legătura cu preotul care l-a implicat pe Andrei şi s-a oferit să asigure constant masa pentru un număr de oameni ai străzii.

Soluţiile de găsite de Thanos, Fanis sau Andrei pot părea insignifiante în faţa problemelor cu care se confruntă oamenii străzii. Ajutorul pe care îl dau ei pentru redarea demnităţii şi a stimei de sine poate fi doar o picătură într-un ocean. Exemplul lor adună însă alte „picături”. Dacă fiecare am contribui cu ceea ce ne stă în putere, am rezolva multe dintre problemele omenirii. Până la urmă, oceanul nu este altceva decât o sumă de picături.