Elveţia respinge interzicerea eutanasiei

63

În cadrul unui referendum de duminică, votanţii din Zurich au respins propunerea prin care se cerea interzicerea „turismului suicidal".

Interdicţia viza limitarea practicii prin care mulţi cetăţeni ai altor ţări europene călătoresc în Elveţia pentru eutanasie, cunoscut fiind că Elveţia este ţara cea mai liberală în ceea ce privește eutanasia. Referendumul a cerut impunerea unor limite, cum ar fi dovada rezidenţei de minim un an în Zurich și asigurarea că pacienţii clinicilor care practică eutanasia sunt consultaţi de medici de cel puţin două ori și suferă de o boală terminală.

La votul final, 85% dintre cei 278.000 de cetăţeni cu drept de vot s-au exprimat pentru respingerea propunerii de a interzice practica, iar 78% au respins propunerea de a interzice practica pentru străini. Propunerea a fost susţinută de două partide politice minoritare, Partidul Poporului Evanghelic și Uniunea Democrată Federală. I s-au opus Partidul Poporului Elveţia și Partidul Social Democrat.

Sondajele arată că mulţi cetăţeni critică totuși fenomenul numit „turism suicidal". În timp ce Organizaţia locală Exit afirmă că oferă ajutorul exclusiv pentru rezidenţi, Organizaţia Dignitas susţine că a ajutat peste 1.000 de străini să-și ia viaţa. În fiecare an aproximativ 200 de oameni solicită sinuciderea asistată în Zurich, practica fiind aprobată în Elveţia încă din anul 1941.