Eutanasia în rândul minorilor ar putea deveni legală în Belgia

174

Partidul Socialist al Belgiei, aflat la guvernare, a propus un proiect de lege pentru extinderea dreptului de eutanasie în rândul persoanelor sub 18 ani, scrie Associated Press. Decizia finală va fi luată abia peste câteva luni.

Proiectul de lege prevede ca decizia de eutanasie în cazul minorilor să fie luată numai cu consimţământul părinţilor. Totodată, noul proiect oferă dreptul la eutanasie pacienţilor care se află într-un stadiu incipient al demenţei.

Controversatul proiect a primit vot negativ din partea Partidului Democrat Creștin Flamand, care avertizează că se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului, în cazul în care legea va fi aprobată.

Cei care se împotrivesc deciziei argumentează că, la o vârstă atât de fragedă, copiii nu au capacitatea de a lua o decizie responsabilă privind eutanasierea. Arhiepiscopul catolic Andre-Joseph Leonard a declarat pentru AP că „este ciudat cum minorii sunt consideraţi lipsiţi de competenţă din punct de vedere legal în zone cheie, precum căsătoria, dar ar putea fi în măsură să decidă să moară", citează sursa. De asemenea, Charles Frost, profesor de legislaţie și etică medicală la Universitatea Oxford, subliniază: „copiii, la fel ca și toţi ceilalţi, ar putea să nu fie în stare să anticipeze cât de mult își vor preţui viaţa dacă nu vor fi uciși".

Pe de altă parte însă, susţinătorii proiectului sunt de părere că este incorect faţă de aceștia ca numai adulţii să poată alege să fie eutanasiaţi. „Principiul eutanasiei în rândul copiilor sună șocant la început, dar este motivat de compasiune și protecţie. Este incorect să practici eutanasia în mod diferenţiat pentru unii cetăţeni și pentru alţii (copii) nu, dacă nevoia este aceeași", a declarat profesorul John Harris, care predă bioetică la Universitatea din Manchester.

Eutanasia a devenit legală în Belgia începând cu anul 2002. De atunci, numărul cazurilor de moarte asistată a crescut de la 235 în 2003, la peste 1.400 în 2012. Procedura este legală și în alte ţări, precum Olanda (este permisă persoanelor peste 12 ani numai în anumite circumstanţe), Luxemburg și în câteva state din SUA (Oregon – în cazul persoanelor peste 18 ani, aflate în stadiu terminal al bolii, Washington, Vermont și Montana). Procesul de eutanasie constă în injectarea unui sedativ puternic pacientului, urmată de o altă injecţie cu un medicament care oprește inima.