Senatul belgian aprobă eutanasia la copii

334

Într-o mișcare despre care mulţi au spus că este soră cu nebunia, Senatul Belgian a aprobat cu 50 de voturi pentru și 17 împotrivă o lege care permite eutanasia la copiii sub 18 ani. Legea va merge acum spre aprobare la Camera Reprezentanţilor, înainte de a fi semnată de rege. Cei mai mulţi analiști politici se așteaptă ca legea să treacă fără probleme.

În prezent, legea din Belgia permite eutanasia la persoanele ce au peste 18 ani și nu am probleme mintale, deși este din ce în ce mai clar că aceste restricţii sunt ignorate. Noua lege va permite eutanasia cu acordul părinţilor pentru copiii care au dureri fizice insuportabile sau care suferă de o boală fatală.

Din 2002, de când Belgia a legalizat moartea asistată, cererile pentru eutanasie au crescut cu aproape 500%, scrie LifeSiteNews. Tom Mortier, chimist și activist antieutanasie, a cărui mamă a fost eutanasiată de unul dintre cei mai controversaţi medici, a numit decizia „nebunie curată". El a atras atenţia asupra unor studii recente care arată cum crește numărul de abuzuri în cazurile de eutanasie.

În 2010, într-o cercetare publicată de Canadian Medical Association Journal se arată că 32% dintre cazurile de eutanasie din regiunea flamandă a Belgiei sunt realizate fără niciun fel de cerere explicită. Un studiu publicat în același an în British Medical Journal arăta că doar 52,8% dintre toate decesele prin eutanasie sunt trecute în rapoartele oficiale.

LifeSiteNews scrie că în Belgia sunt tot mai multe cazuri de persoane în vârstă care refuză să mai meargă la spital de frică că ar putea fi eutanasiaţi. Mama lui Mortier a primit o injecţie letală în aprilie 2012, administrată de Wim Distelmans, doctorul care a eutanasiat anul trecut o pereche de gemeni de 45 de ani, pentru că urmau să își piardă vederea din cauza unei boli care i-a lăsat și fără auz. Mama lui Mortier suferea de depresie cronică, iar el nu a aflat despre moartea ei decât atunci când era prea târziu. „Cei de la spital ne-au sunat a doua zi. Mama mea nu a murit în pace și liniște, cu familia alături, așa cum idealizează activiștii proeutanasie. Mama mea a murit singură. Legea asta provoacă o durere enormă. Nu înţeleg de ce în ţara mea nu se discută mai mult despre asta", spune Mortier.

Cu toate că cel care a eutanasiat-o, Wil Distelmans, are o plăcere să ia cazurile controvesate și să împingă limitele, ajungând mereu în gura presei, el este cel pe care guvernul belgian l-a pus șef peste comisia care decide dacă toate cazurile de eutanasie respectă restricţiile legii. „Tot ce știm despre eutanasie în Belgia trece prin mâinile lui. Ne putem aștepta de la un om care este judecător, juriu și călău să vorbească lumii despre defectele imperiului eutanasiei?" se întreabă retoric Mortier.

Profesorul Etienne Montero, decan al unei facultăţi de drept din Belgia, s-a pronunţat pe subiect la o conferinţă din Quebec, avertizând Canada că introducerea legilor care permit eutanasia nu este posibilă fără punerea în pericol a vieţilor pacienţilor.

Vorbind din prisma experienţei pe care a acumulat-o Belgia în ultimii 11 ani, profesorul notează că cele mai multe cereri pentru procedură nu sunt datorate durerii fizice, ci suferinţei psihologice, ceea ce înseamnă singurătate și pierderea din vedere a valorii vieţii. Deși iniţial legea belgiană nu trebuia să acopere pacienţii cu probleme psihiatrice, cu depresii sau demenţă, acum Comisia Belgiană de Control (BCC) permite eutanasia și în aceste cazuri, notează Christian Concern. Legea este interpretată în sens foarte larg, iar acum BCC permite eutanasia la persoane în vârstă care nu au deloc probleme severe, ci suferă de artrită sau de pierderea auzului sau a văzului. El a mai atras atenţia că oamenii vulnerabili, cu o sănătate precară, se vor simţi presaţi și obligaţi să își pună capăt zilelor pentru a nu fi o povară pentru familie și pentru societate.