Papa, primit de spanioli cu ovaţii și proteste

14

Suveranul pontif a vizitat sâmbătă celebrul loc de pelerinaj din Santiago de Compostela, iar duminică a sfinţit catedrala Sagrada Familia din Barcelona. În ambele locaţii papa a fost primit cu ovaţii dar și cu proteste, în special din partea militanţilor gay și pro-life. La rândul său a criticat politicile guvernamentale care favorizează căsătoriile gay, divorţul și avortul.

După ce sâmbătă în Santiago au fost circa 100 de gay care au protestat, în Barcelona numărul lor s-a dublat. Modalitatea de protest a fost un sărut de 5 minute al cuplurilor gay. Nu au lipsit strigătele de „afară" sau „pedofil". „Suntem aici să demonstrăm împotriva vizitei papei, să cerem o schimbare a mentalităţii instituţiei catolice care încă se opune dreptului nostru de a ne iubi într-un mod diferit", afirma unul dintre protestatarii homosexuali.

Mai târziu, aproximativ 500 de femei au protestat faţă de statutul lor de clasa a doua în biserică. „Papa, ca reprezentant al Bisericii Catolice, și-a arogat puterea de viaţă asupra corpurilor noastre", afirma una dintre protestatare. În spatele ei un banner roșu, uriaș, afișa „Femeile nu te vor. Nu pune rozariul tău peste ovarele noastre."

Anarhiștii și grupările „anti-sistem" au organizat o demonstraţie de protest, adunând circa 2000 de persoane. În manifestul lor l-au condamnat pe papă ca fiind „reprezentantul unei secte ce comite crime majore împotriva umanităţii și persistă în interzicerea liberei gândiri, a logicii și raţiunii." „Homofobie. Ipocrizie. Corupţie. Religie de stat. Pedofilie. Banca Vaticanului. Nu, Mulţumim.", scria pe un banner alb și negru afișat pe un balcon în faţa catedralei.

În același timp, peste 250.000 de oameni l-au ovaţionat pe papă pe străzile Barcelonei. La slujba de sfinţire a catedralei au participat 6500 de invitaţi, sute de preoţi și episcopi, alături de peste 1000 de oficianţi. În predica sa, Benedict a punctat faptul că Sagrada Familia a fost gândită ca un templu al familiei sfinte, Iisus, Maria și Iosif. A acuzat căsătoriile între persoane de același sex și divorţul afirmând ca „indisolubila iubire între un bărbat și o femeie" ar trebui să primească beneficii sociale și financiare din partea guvernului.

Nici avortul nu a scăpat necondamnat, papa cerând ca „viaţa copiilor să fie apărată ca sacră și inviolabilă de la momentul concepţiei". Alte teme specifice discursului pontifului au fost atacarea mentalităţii laice și anticlericale, pe fondul secularizării și înstrăinării omului de Dumnezeu. „Europa trebuie să se deschidă faţă de Dumnezeu.", a spus Benedict al XVI-lea.

Deși 73% dintre spanioli declară că sunt catolici, numai 14.4% participă regulat la biserică. La putere este un guvern socialist, care a ajustat legislaţia în favoarea divorţului, a căsătoriei gay și a avortului. Protocolul vizitei a fost asigurat de familia regală a prinţului moștenitor, în timp ce întâlnirea cu premierul spaniol a fost sumară, de 10 minute, fără discuţii asupra subiectelor fierbinţi.