Europa radicală vrea să scape de musulmani

279

Gruparea radicală de dreapta din Danemarca, Danish Defense League, continuă lupta pentru alungarea musulmanilor din ţară, cu împânzirea unei moschei de caricaturi ale Profetului Mohamed şi sloganuri care le cer musulmanilor să plece înapoi la ei acasă.

Gruparea radicală de dreapta din Danemarca, Danish Defense League cere alungarea musulmanilor din ţară. În acest sens au umplut zidurile unei moschei cu caricaturi ale Profetului Mahomed şi sloganuri prin care le cer musulmanilor să plece înapoi la ei acasă.

De anul trecut, de când s-a format grupul radical danez, acţiunile împotriva imigranţilor musulmani s-au înmulţit vizibil. În octombrie, gruparea a îngropat cadavrul unui porc dezmembrat pe situl unde tocmai începeau construcţiile unei moschei, la periferia capitalei.

Gruparea daneză este doar una dintr-un întreg val de grupuri radicale de dreapta răspândite prin toată Europa. Membrii grupărilor nu se consideră xenofobi prin definiţie, deoarece nu au nimic împotriva afro-americanilor sau a evreilor . Nemulţumirile lor îi vizează pe cei veniţi din lumea islamică.

„Nu suntem rasişti, nu suntem nazişti", insistă purtătorul de cuvânt al grupării daneze, Bo Vilbrand.

Vilbrand susţine că gruparea îi vizează doar pe islamişii radicali, dar moschea atacată nu a fost în niciun fel legată de musulmanii extremişti. Imamul, Naimatullah Basharat, a spus că lângă desenele cu Mahomed era scris şi motto-ul grupării daneze: „Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război."

Basharat ar vrea în schimb să le explice extremiştilor danezi viziunea lui despre islam. „Noi avem răbdare şi faţă de cei care fac astfel de lucruri", a spus el, precizând că se ghidează după motto-ul: „dragoste pentru toţi, ură pentru nimeni."

Anti-islamismul în Europa

De la atacurile teroriste asupra Turnurilor Gemene din Statele Unite, sentimentul anti-musulman a traversat oceanul în Europa, unde mici grupuri de oameni au început să organizeze mişcări de stradă din Franţa până în Scandinavia. Gruparea radicală de dreapta franceză, Identitaire, este poate vocea cea mai puternică din Europa în lupta anti-islamică.

Autorităţile europene tocmai începuseră să fie atente la potenţialul violent al grupărilor extremiste de dreapta, când norvegianul Anders Behring Breivik a masacrat 77 de persoane în numele revoluţiei anti-islamice, pe 22 iulie. Serviciul de securitate norvegian, PST, a constatat înmulţirea celor care împărtăşesc părerile lui Breivik, deşi îl condamnă pentru felul în care a acţionat.

Un element important al luptei europene radicale a fost crearea, în 2009, a grupării engleze de dreapta, English Defence League. Chiar dacă, oficial, gruparea îşi exprimase intenţia de a menţine pacea, protestele sale anti-musulmane s-au terminat prin bătăi cu poliţia şi cu militanţii de stânga. Pornind de la 50 de membri, gruparea numără acum până la 10.000, iar autorităţile se plâng că nu pot şti numărul exact. Agenţia Europol era îngrijorată în 2010 de cât de repede se răspândise profilul extremistului de dreapta printre britanici.

Gruparea engleză a încercat să se întindă până în nordul Europei, dar a avut succes mai mult în grupurile de pe Facebook. Versiunea olandeză s-a dispersat la începutul anului, şi nici în Norvegia nu s-au prezentat prea mulţi oameni în momentul în care aceştia au fost chemaţi să se reunească în aprilie.

Se pare însă că gruparea daneză a avut cel mai mult success la public. Vilbrand spune că gruparea numără aproape 300 de membri activi şi încă 1.000 de suporteri care întreţin gruparea financiar, dar care nu iau parte la activităţi. Numărul este destul de mare având în vedere că a trecut doar un an de la înfiinţare.

Surse: AP, The Muslims Times