Experimentează un an "feminitatea biblică"

730

O tânără autoare a unui blog evanghelic şi-a propus să trăiască un an respectând toate instrucţiunile Bibliei privind femeile. Scopul ei - promovarea egalităţii între sexe.

Motivată de inconsecvenţa creştinilor care respectă doar acele norme biblice care li se potrivesc, Rachel Held Evans (Tennesse, SUA) a decis să le arate că dacă termenul “biblic” este folosit pentru a justifica doar lucruri care convin, el îşi pierde semnificaţia. Dacă creştinii realizează acest lucru, ei ar putea să se poarte cu mai multă iubire şi mai multă umilinţă în relaţiile cu ceilalţi, susţine Evans, citată de publicaţia The Slate.

Rachel s-a hotărât să încerce să trăiască după toate regulile pentru femei formulate în întreaga Biblie, în octombrie 2010. Pentru tânăra autoare a unui blog omonim, care se bucură de o largă popularitate între creştinii conservatori, proiectul înseamnă o campanie pro-egalitate, care se va finaliza cu publicarea unei cărţi, în mai puţin de o lună.

Intitulată “Un an de feminitate biblică”, lucrarea lui Rachel va spune experienţa încercării de a respecta ceea ce autoarea a numit “cele 10 porunci biblice ale feminităţii”. Acestea includ “supunerea faţă de soţ în toate lucrurile, devotamentul faţă de datoriile casei, maternitatea, vestimentaţia modestă, acoperirea capului în timpul rugăciunii, interdicţia de a-şi tunde părul, interdicţia de a-i învăţa pe alţii în cadrul bisericii, de a bârfi şi de a avea autoritate asupra unui bărbat.”

Evans spune că nu are nicio intenţie să ironizeze Biblia, ci doreşte să “investigheze creativ modul în care noi o aplicăm” la viaţa de zi cu zi. Într-o declaraţie pentru Christian Post, tânăra şi-a arătat “sprijinul puternic pentru prezenţa femeilor la toate nivelurile de conducere din biserică”. Ea s-a declarat totodată “sceptică faţă de oricine pretinde că Biblia prezintă o singură metodă corectă pentru a fi femeie.”

Referindu-se la modul în care se raportează la Biblie personal, Evans mărturiseşte că există momente în care Biblia o emoţionează, dar sunt şi momente în care o tulbură sau o lasă confuză. “Din poziţia de interpret, recunosc faptul că înţelegerea mea asupra Bibliei este failibilă”, spune Evans. Tânăra declară că este dispusă să înveţe păstrându-şi “mintea deschisă” în timp ce cercetează probleme privind egalitatea sexelor.

“E puţin probabil că îmi voi schimba perspectiva egalitară, dar presupun că voi învăţa lucruri neaşteptate”, a mai spus Evans, care plănuieşte să includă în cartea sa şi exemple de femei care trăiesc astăzi după tradiţii practicate în vechime: „o femeie poligamă, o menonită conservatoare, o evreică ortodoxă, o mamă care nu utilizează mijloace contraceptive, o fiică ce nu părăseşte casa familială”.

Potrivit The Slate, Rachel Evans e o voce puternică în spaţiul online, ea provocând numeroşi lideri evanghelici să îşi justifice poziţia. Luna trecută, tânăra a criticat dur declaraţia lui Donald Miller (un autor foarte vândut în SUA) care spunea că femeile nu sunt personaje principale în propriile lor “poveşti de dragoste”, fiindcă rolul femeii este să aştepte un Făt-Frumos care să îi “scrie” povestea vieţii. Miller a şters ulterior postarea de blog unde făcuse declaraţiile şi şi-a cerut scuze pentru jignirile aduse de acestea.

Experimentul lui Rachel Evans este similar provocării auto-lansate de A.J. Jacobs, editor al revistei Esquire, în 2006. Fără a fi un om religios, el a încercat să arate dacă şi cum se poate trăi după toate regulile Bibliei.

În România, fondatorul şi coordonatorul platformei Think Outside the Box, Magor Csibi a încercat şi el să trăiască o perioadă de timp după regulile Cărţii pe care „cu toţii spunem că o cunoaştem, dar puţini o şi respectăm”, după cum spunea chiar el.