Festivalul Sundance: multe filme despre religie

79

Filmele prezentate în cadrul Festivalului de Film „Sundance" (SUA) surprind aspecte contradictorii ale religiei. Aceasta poate să rănească sau să vindece.

Printre cele aproximativ 120 de filme proiectate în cadrul festivalului, un număr destul de mare abordează, în acest an, teme care au legătură cu religia şi, în special, cu creştinismul. John Cooper, directorul festivalului, s-a declarat uimit de numărul filmelor care s-au inspirat din credinţele religioase.

Producţia Red State prezintă povestea unui pastor homofob şi violent, inspirată dintr-un caz real. Actorul britanic Pierce Brosnan interpretează în Salvation Boulevard rolul unui lider charismatic de mega-biserică, un pastor care nu trăieşte ceea ce predică.

Ironizarea religiei nu reprezintă însă o abordare exclusivă în cadrul filmelor de la „Sundance". Filmele Higher Ground şi The Ledge explorează religia ca pe o sursă de teme profunde, de interes pentru viaţa umană. Depăşirea cadrului unei religii împovărătoare, găsirea lui Dumnezeu, probleme precum iertarea şi credinţa sunt temele disecate de realizatorii de filme independente.