Întâlnirea coloşilor: papa se va întâlni cu Barack Obama

946

Relaţiile dintre Vatican şi Casa Albă încep să se îmbunătăţească după o perioadă îndelungată de ciocniri ideologice şi morale legate de avort şi contracepţie între preşedintele american, Barack Obama, şi Biserica Catolică din Statele Unite. Dar acum relaţiile dintre cele două personalităţi sunt pe cale să devină mai bune, cu ocazia a două întâlniri oficiale între cei doi, una la Vatican, în luna martie, alta încă neconfirmată în SUA, în septembrie 2015.

Papa Francisc şi-a exprimat intenţia de a vizita Statele Unite anul viitor, cu ocazia Întâlnirii Internaţionale pentru Familii, eveniment ce are loc o dată la trei ani şi care, anul acesta, va fi organizat între 22 şi 27 septembrie, în Philadelphia, anunţă surse de la Vatican citate de NCR .

Chiar dacă papa nu trebuie să fie prezent la asemenea întâlniri şi este încă prea devreme pentru a confirma o asemenea vizită, speculaţiile dau ca fiind certă participarea, ţinând cont de importanţa pe care atât Biserica Catolică, cât şi Papa Francisc o acordă familiei. De altfel, şi tema umătorului sinod al episcopilor, organizat în luna octombrie a.c., este familia.

Totodată, un alt argument în favoarea acestei vizite este şi întâlnirea Adunării Generale a ONU, la New York, tot în septembrie, unde papa ar putea fi invitat să ţină un discurs. Săptămâna trecută, Francisc s-a întâlnit şi cu preşedintele francez, François Hollande (care a câştigat alegerile datorită promisiunii de a legaliza căsătoriile gay, ceea ce a şi reuşit anul trecut), cu care a discutat – paradoxal – despre „familie" şi „probleme bioetice".

Ce s-ar putea regăsi pe agenda discuţiilor dintre un protestant şi un catolic

Pentru Papa Francisc, aceasta ar fi prima vizită în SUA. Dar nu este o figură deloc necunoscută pentru americani, care îl simpatizează chiar mai mult decât  pe propriul preşedinte. Aproape 90% dintre catolicii americani îl consideră „liderul religios cel mai bine văzut în lumea de astăzi", potrivit unui sondaj CNN realizat în luna decembrie. Catolicii conservatori speră că papa îl va mustra pe Obama din cauza susţinerii puternice pe care acesta o are asupra căsătoriilor gay şi a mijloacelor contraceptive. În orice caz, agenda este una încărcată cu subiecte delicate.

Un prim subiect de discuţie ar putea fi sărăcia şi inegalitatea socială. Cel mai probabil însă discuţia nu va ocupa prea mult timp, deoarece Obama şi-a exprimat deja consensul cu privire la pledoariile papei în favoarea săracilor.

O altă temă principală de discuţie poate fi şi pacea din Orientul Mijlociu, în principal în Siria şi Israel. De altfel, Papa Francisc a făcut din războiul civil din Siria o temă centrală a rugăciunilor sale publice. Însă în ciuda acestor eforturi şi a negocierilor de pace, zona rămâne încă pe un butoi cu praf de pulbere.

Mai dificil va fi ca Obama şi papa, un protestant care foloseşte dialogul pentru a soluţiona opiniile diferite şi un catolic care crede într-o etică a vieţii care începe în pântec şi se termină în mormânt, să găsească o linie de compromis în subiecte delicate, precum dreptul femeii de a avorta sau de a folosi metode contraceptive (neagreate de biserică).

Întâlnirea decisivă din martie

Până atunci însă, papa şi Obama se vor întâlni pentru prima dată pe 27 martie, la finalul unei vizite europene a liderului american. Prima şi ultima ocazie în care Obama s-a mai întâlnit cu un papă a fost în 2009, când s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea, la Vatican.

„Preşedintele îşi doreşte să discute cu papa despre lupta pe care cei doi o duc împotriva sărăciei şi inegalităţii sociale", arată comunicatul de presă al Casei Albe, citat de USA Today.

Se pare că abordarea pe care o are noul papă faţă de problemele economice este mai apropiată de abordarea lui Obama decât cea a fostului papă. De altfel, Obama l-ar fi descris pe Francisc ca pe un „mesager înţelept al păcii şi justiţiei, de la care avem de învăţat", într-un interviu pentru MSNBC.