Vălul islamic naște noi controverse în Franţa

184

Vălului islamic a fost recent readus în discuţie de către presa franceză, după ce o angajată a unei grădiniţe particulare a fost concediată fiindcă purta burqa. 

Vălului islamic a fost recent readus în discuţie de către presa franceză, după ce o angajată a unei grădiniţe particulare a fost concediată fiindcă purta burqa.

Deși instanţa a clasat gestul ca neavând un temei legal, numeroase voci solicită adoptarea unor măsuri similare celor din 2004 și 2011 când a fost interzisă purtarea vălului în școlile de stat, respectiv ieșirea femeilor în locurile publice cu vălul traditional care le acoperă întreaga faţă.

În mass-media franceză s-au conturat două tipuri de atitudine faţă de purtarea ostentativă a semnelor de apartenenţă religioasă la islam, informează BBC.

Adepţii islamofobiei consideră, pe de o parte, că cei aproape 6 milioane de musulmani din Franţa reprezintă un adevărat pericol la adresa „stilului de viaţă francez" și susţin limitarea libertăţii de expresie religioasă. Pe de altă parte, reprezentanţii valorilor universale trag un semnal de alarmă cu privire la discriminarea femeii musulmane de către propria religie, argumentând că aceasta este adevărata problemă în ceea ce privește purtarea vălului specific.

Referitor la abordarea politică franceză, BBC notează initiativa UMP (Union for a Popular Movement) care a depus recent un proiect de lege pentru a îndreptăţi orice companie sau organizaţie să stabilească anumite norme privind simbolurile religioase.

Mai mult, aceasta tendinţă de a limita, pe cale legală, manifestarea religioasă liberă a musulmanilor se regăsește și la nivelul opiniei publice, un sondaj recent arătând că 80% dintre francezi nu sunt de accord cu purtarea vălului de către femeilor islamice la locul de muncă, mai ales dacă acestea activează în domeniul relaţiilor publice.

Niciun articol afișat