Nightrunner, partenerul lui Batman, e musulman

37

Eroul de benzi desenate Nightrunner a stârnit controverse datorită faptului că este musulman, originar din Algeria.

Nightrunner este unul din partenerii mai celebrului Batman, un alt personaj de benzi desenate, şi îşi desfăşoară activitatea justiţiară în Paris. El a fost „atacat" în mediul online prin comentarii ironice. Un blogger s-a întrebat dacă acest erou va face dreptate „incendiind o femeie infirmă" (aluzie la un incident real, petrecut în sânul comunităţii musulmane din Paris, în 2005).

Ibrahim Cooper, de la Council on American Islamic Relations, a declarat că astfel de comentarii, chiar dacă vin din zona online, unde oricine poate să spună orice sub protecţia anonimatului, reflectă o „maşinărie a urii" şi sentimente anti-islamice reale, care pot să aibă consecinţe în lumea reală, notează thenational.ae.

„Este pur şi simplu absurd pentru unii dintre aceşti oameni [cei cu reacţii rasiste, anti-musulmane] că un personaj musulman ar putea să fie prezentat într-o lumină pozitivă, din cauza naturii urâte a percepţiei cu privire la musulmani, în această ţară şi în mass media", a declarat Andy Khouri, redactor asociat la Comics Alliance.

Argumentele împotriva unui erou de benzi desenate pot părea nesemnificative, însă analiştii şi observatorii apreciază că ele fac parte dintr-un curent mai larg de islamofobie, care se extinde tot mai mult în SUA.