Elveţia, revoltată de cererea a doi elevi musulmani

2000

O școală din orășelul elveţian Therwil este epicentrul unui seism privind identitatea naţională, după ce doi băieţi musulmani de 14 și 15 ani au primit permisiunea de a nu participa la salutarea tradiţională a învăţătoarei lor printr-o strângere de mână, fiindcă aceasta ar fi împotriva religiei lor.

Băieţii au transmis conducerii școlii că religia lor le interzice să atingă o femeie din afara familiei lor, iar liderii le-au aprobat cererea de a nu participa la acest salut integrat într-o ceremonie tradiţională pentru școala elveţiană. Un caz similar a mai fost raportat în aceeași regiune, însă cel recent a stârnit un val uriaș de reacţii, cele mai multe dezaprobatoare la adresa deciziei școlii.

O uniune locală a profesorilor a comunicat că scutirea este un act de discriminare a femeilor. Primarul local, Reto Wolf, a afirmat că întreaga comunitate este nemulţumită de decizie, întrucât „în cultura noastră și în maniera noastră de comunicare, o strângere de mână este normală și transmite respect pentru cealaltă persoană, iar acest lucru este ceva ce copiii trebuie să înveţe”, a relatat BBC.

Directorul Conferinţei Ministerelor Cantonale privind Educaţia, Christian Amsler, a precizat de asemenea că e posibil ca școala să fi încercat să „înlăture o problemă neplăcută” și să fi greșit pur și simplu.

Inclusiv ministrul justiţiei, Simonetta Sommaruga, a luat poziţie, declarând că strângerea mâinii este parte integrantă a culturii elveţiene de zi cu zi și că scutirea acordată de școală este departe de ceea ce ar putea numi „integrare”.

Hotărârea școlii a avut ecou și în comisia pentru educaţie din parlamentul elveţian. Directorul comisiei, Felix Mueri, care este totodată membru al Partidului Popular Elveţian, cunoscut pentru ideologia sa antimigraţie, a spus că decizia transmite un mesaj eronat: „Astăzi e vorba despre strângerea de mână. Mâine ce va mai fi?”

În sânul comunităţii islamice, reacţiile au avut coloraturi asortate tipului de ideologie îmbrăţisat. Federaţia Elveţiană a Organizaţiilor Islamice a declarat că nu există nicio interdicţie coranică privind strângerea mâinii unei femei. Iar Forumul pentru Islamul Progresist a comunicat prin intermediul Saidei Keller-Messahli că își dorește ca Elveţia să nu cedeze cerinţelor extremiste. Consiliul Islamic Central, în schimb, a declarat că o strângere de mână între un bărbat și o femeie este interzisă. „După atacurile din Köln (din ajunul Anului Nou) s-a cerut ca musulmanii să stea departe de femei; acum le cer să se apropie de ele”, a reproșat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, într-o declaraţie de presă.

Școala aflată în centrul controversei a încercat să îndrepte situaţia, hotărând ca cei doi elevi să nu salute prin strângerea mâinii nici bărbaţii, ca să nu discrimineze femeile. Directorul, Juerg Lauener, a declarat că școala nu are motive să își reconsidere politica decât în cazul în care autorităţile locale hotărăsc că scutirea trebuie anulată. Oficialii mai înalţi au spus însă că, deși școala a avut o abordare pragmatică, soluţia găsită de instituţie nu este una permanentă, fiindcă nu poate fi repetată în cazul tuturor elevilor.

În urmă cu șase ani, Elveţia organiza un referendum privind interzicerea construirii de minarete la lăcașurile de cult ale comunităţii islamice. Peste 57% din votanţi s-au pronunţat în favoarea interdicţiei.

https://www.youtube.com/watch?v=aoemMhRBKG8