1. Ce este Ramadanul?

Ramadanul, a noua lună din calendarul musulman, este sărbătorită ca luna în care Allah i-a revelat profetului Mohamed primele versete din Coran, în 610 CE. Laylat al-Dadr, sau Noaptea Puterii, este considerată a fi data efectivă în care Coranul a fost dat profetului și, de obicei, se include în ultimele 10 zile ale sărbătorii.

2. Care este scopul Ramadanului?

În timpul Ramadanului, credincioșii trebuie să se abţină de la mâncare, băutură și alte plăceri, din zori până la amurg. Eliminarea confortului cotidian are ca scop creșterea concentrării minţii asupra rugăciunii, spiritualităţii, a actelor de caritate și vizează totodată purificarea corpului și a minţii. Musulmanii sunt, de asemenea, sfătuiţi să se reţină de la fapte impure precum bârfa sau limbajul licenţios.

3. Excepţii de la post

Mai multe grupuri pot fi scutite de postul Ramadanului: femeile însărcinate, persoanele care sunt bolnave mintal sau fizic și, uneori, femeile care alăptează. Copiii nu sunt obligaţi să postească până când ajung la pubertate, cu toate că mulţi aleg să respecte de mici cel puţin o parte a postului, ca să se obișnuiască.

4. Milostenia este o parte importantă a Ramadanului

În timp ce majoritatea non-musulmanilor asociază Ramadanul exclusiv cu postul, această sărbătoare integrează, de asemenea, și generozitatea.

Musulmanii se obligă să facă milostenie în mod regulat, sub forma Zakat-ului (unul din cei cinci stâlpi ai Islamului) sau Sadaqa (donaţia voluntară). În timpul Ramadanului, răsplata divină pentru cei care fac acte de caritate este considerată a fi mai mare. În consecinţă, mulţi musulmani oferă mai mult în timpul acestei luni.

5. Eid ul Fitr

Sfârșitul Ramadanului este marcat de Eid ul Fitr, un festival semnificativ care încheie postul. Sărbătoarea începe, de îndată ce Luna Nouă poate fi văzută în cer. De Eid, musulmanii sărbătoresc îmbrăcându-se cu cele mai bune haine, participând la procesiuni mari, oferind cadouri, petrecând timp cu familia, și având o masă mare în timpul zilei. Musulmanii trebuie să contribuie, de asemenea, cu o anumită sumă de caritate, astfel încât cei săraci ar putea sărbători, de asemenea, sfârșitul postului.

Ramadanul, însă, nu este sărbătorit fără opoziţie și dificultaţi. Citește mai multe despre opoziţia și reacţiile contradictorii faţă de Ramadan în materialul următor:

Ramadanul 2018 în lume și mozaicul său de reacţii contradictorii