Istoria lui Iisus e incompletă fără Vechiul Testament

669

Teologul R. Albert Mohler Jr. i-a atenţionat pe pastorii creştini care consideră că Vechiul Testament este o carte inutilă că îi lipsesc pe membrii bisericilor de o înţelegere completă a vieţii şi activităţii lui Iisus Christos.

Mohler a vorbit despre importanţa Vechiului Testament cu prilejul primei sesiuni plenare de la Conferinţa Naţională a Organizaţiei The Gospel Coalition, în curs de desfăşurare la Chicago, informează christianpost.com.

Sunt pastori care afirmă că ei predică din Noul Testament pentru că este o carte creştină, a spus Mohler, preşedinte al Southern Baptist Theological Seminary din Louisville. Astfel de pastori, ignorând Vechiul Testament, „îşi lipsesc membrii de cunoaşterea lui Christos din Scripturi", a subliniat teologul.

Iisus şi Evanghelia se regăsesc în întreg Vechiul Testament, iar evitarea sau ezitarea de a explora scrierile Vechiului Testament conduc la o prezentare incompletă a vieţii şi misiunii lui Iisus.

„Nu poţi să citeşti Legea fără să Mă citeşti pe Mine (Iisus). Nu poţi să citeşti istoria [Vechiului Testament] fără să Mă citeşti pe Mine. Nu poţi să citeşti Psalmii fără să Mă citeşti pe Mine. Nu poţi să-i citeşti pe Profeţi fără să Mă citeşti pe Mine", a zis Mohler, parafrazând un verset din Evanghelia după Ioan (5:39), unde Iisus spune: „Cercetaţi Scripturile…, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine."

Mohler a accentuat că scrierile Vechiului Testament nu prezintă interes doar pentru simplul fapt că asigură un fundal istoric pentru viaţa lui Iisus, nici pentru că ar conţine anumite anticipări ale activităţii lui Iisus. „Privim la Vechiul Testament şi Îl găsim pe Christos. Nu ici-colo, ci pretutindeni", a declarat teologul baptist.

La conferinţa din Chicago participă peste 5.300 de persoane, tema conferinţei fiind predicarea lui Iisus şi a Evangheliei pe baza Vechiului Testament.

Evanghelistul Billy Graham a respins teoria susţinută de unii că Dumnezeul din Vechiul Testament ar fi diferit de Dumnezeul din Noul Testament, cel dintâi fiind crud, răzbunător şi sângeros, în timp ce al doilea ar fi un Dumnezeu al iubirii. Graham a citat din Vechiul Testament versetul care spune: „Eu sunt Domnul, Eu nu Mă schimb" (Maleahi 3:6), şi a explicat că, în perioada descrisă în Vechiul Testament, „oamenii au întâmpinat provocări diferite de acelea pe care descendenţii lor aveau să le întâmpine". În funcţie de context, Dumnezeu a intervenit în diferite moduri în viaţa oamenilor. Dar aceasta nu înseamnă că El s-a schimbat, nici că Vechiul Testament ar vorbi despre un alt Dumnezeu decât acela căruia I se închină creştinii, notează christianpost.com.

Poziţia lui Billy Graham vizavi de Vechiul Testament a fost susţinută mai recent şi de filosoful şi apologetul Paul Copan, profesor de filosofie şi etică la Palm Beach Atlantic University. Acesta a publicat cartea Is God a Moral Monster?: Making Sense of the Old Testament God, în care respinge acuzaţiile noului ateism că Dumnezeul din Vechiul Testament ar fi un monstru însetat de sânge, şi argumentează că sunt suficiente dovezi în scrierile Vechiului Testament în favoarea unui Dumnezeu iubitor, interesat de binele omenirii.

Teologul Roger Nicole, decedat în decembrie 2010, observa că există în Noul Testament „un număr extraordinar de mare de citate din Vechiul Testament". El a subliniat că nimeni nu poate să nege că autorii cărţilor Noului Testament, de la începutul şi până la sfârşitul acestuia, recunosc autoritatea şi inspiraţia divină a scrierilor Vechiului Testament, conform bible-researcher.com. Faptul confirmă caracterul unitar al Bibliei şi îi încurajează pe creştini să lectureze nu doar Noul Testament, ci şi Vechiul Testament.

(Foto: waynestocks.com)