Küng: Biserica Catolică e "în fază terminală"

23

Teologul catolic elveţian, Hans Küng, a avertizat că Biserica Catolică este grav bolnavă, ba chiar în stare terminală şi că doar o terapie radicală o mai poate salva. Declaraţia a fost făcută cu prilejul lansării celei mai recente cărţi ale lui Küng –  Ist die Kirche noch zu retten? (Mai poate fi salvată Biserica?), eveniment desfăşurat cu casa închisă.

În discursul adresat unei audienţe de 350 de persoane, reunite la Literaturhaus în Munchen, Küng a declarat că problema Bisericii Catolice are rădăcini mai vechi decât recentul scandal al abuzurilor sexuale în biserică. Problema centrală a bisericii este, potrivit lui Küng, secretomania, lipsa transparenţei şi misoginismul instituţiei, coroborate cu rezistenţa ei la reformă.

Küng şi-a reiterat opinia potrivit căreia Biserica Catolică ar trebui să renunţe la celibatul sacerdotal şi s-a pronunţat critic împotriva conducerii Papei Benedict al XVI-lea, despre care spune că este, „în esenţă, o persoană potrivită pentru liturgica şi teologia medievală şi pentru o constituţie medievală a bisericii."

Comparând nevoile Bisericii Catolice cu nevoile politico-sociale din Orientul Mijlociu, teologul şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la pasivitatea Bisericii în faţa pierderii de membri, scrie Ekklesia. El a notat totodată, tendinţa de îmbătrânire a enoriaşilor, însă şi-a încheiat discursul într-o manieră pozitivă, declarând că nu a renunţat la speranţa că Biserica din care încă face parte va supravieţui.

(Foto: mundabor.wordpress.com)