Papa: Creștinii sunt mai persecutaţi azi decât în primul secol

680

Astăzi, mulţi creștini continuă să fie persecutaţi, în tăcerea complice a marilor puteri, a spus papa Francisc în cadrul Liturghiei de luni, oficiată în capela Casei Santa Marta, din Vatican.

Suveranul pontif a vorbit despre persecuţia suferită de creștini în zilele noastre, „poate chiar mai mult decât în primele veacuri”. Ei sunt „persecutaţi, uciși, alungaţi sau dezbrăcaţi, doar pentru că sunt creștini”.

„Dragi fraţi și surori”, a subliniat papa, „nu există creștinism fără persecuţie! Amintiţi-vă de ultima dintre Fericiri: când vă vor ocărî și vă vor prigoni și vor zice tot felul de vorbe rele împotriva voastră… aceasta este soarta creștinului. Astăzi, în faţa la ceea ce se petrece în lume, tăcerea este complice multor puteri care ar fi putut împiedica situaţia actuală. În faţa acestui destin al creștinilor, mergem mai departe pe calea lui Iisus.”

Cu doar câteva săptămâni în urmă, un alt mesaj public al papei califica persecuţia creștină drept un genocid. Organizaţia Open Doors aprecia că anul 2014 a fost cel mai dur an pentru creștini, la nivel global.

Conform revistei Christian History, 70 de milioane de creștini au fost uciși din cauza credinţei lor în intervalul celor două milenii de existenţă. Analiza este făcută pe baza datelor statistice oferite de Gordon-Conwell Theological Seminary’s Center, ai cărui specialiști au estimat că, dintre aceștia, 5,5 milioane de creștini și-au pierdut viaţa din cauza persecuţiilor declanșate de către alţi creștini. Todd M. Johnson, director al centrului menţionat, estima anul trecut că 100.000 de creștini sunt uciși anual pentru credinţa lor, în timp ce Christof Sauer, director al Institutului Internaţional pentru Libertate Religioasă, sugera că numărul acestor martiri se situează între 8.000 și 9.000.