Liderii evanghelici cred că zecimea nu e obligatorie

108

Majoritatea liderilor creştini evanghelici cred că Biblia nu îi obligă pe creştini să plătească zecime din câştigul lor.

Este concluzia unui sondaj realizat de Asociaţia Naţională a Evanghelicilor din SUA. Sondajul a arătat că în timp ce 58% dintre liderii evanghelici nu cred că Biblia le impune creştinilor să dea bisericii a zecea parte din venitul lor, ceilalţi 42% cred că există această cerinţă în Biblie, notează christianpost.com.

Respondenţii care au respins ideea obligaţiei de a plăti zecime din venit susţin că aceasta a fost o practică legală în perioada Vechiului Testament, în timp ce creştinii ar trebui să ofere daruri nu pentru că există o lege care le impune acest lucru, ci pentru că sunt animaţi de generozitate.

Deşi 58% dintre liderii evanghelici resping obligativitatea zecimii, 95% dintre toţi respondenţii au declarat că oferă bisericii cel puţin a zecea parte din venitul lor. „A oferi mai puţin de atât pare un răspuns lipsit de generozitate dat lui Dumnezeu", a declarat David Neff, redactor-şef al publicaţiei Christianity Today.

„Modul în care cheltuim banii spune îngrozitor de mult despre cine suntem noi ca persoane", susţine dr. Kurt Fredrickson, profesor la Fuller Seminary, în California. Fredrickson îl dă ca exemplu pe metodistul John Wesley care dădea bisericii din ce în ce mai mult din venitul său şi pe măsură ce a ajuns să câştige mai mult, păstra pentru sine doar ceea ce avea nevoie, oferind restul bisericii. La un moment dat, Wesley a ajuns să ofere 90% din venit şi să păstreze pentru sine doar 10%.