Liderii religioşi reclamă o criză a taţilor

374

Familia este o valoare uitată în societatea contemporană, iar copiii crescuţi de un singur părinte sau de părinţi care nu ştiu să se facă respectaţi au devenit norme în unele ţări. În afară de impactul psihologic şi emoţional, doi lideri religioşi subliniază şi influenţa în viaţa religioasă a unui tată lipsit de autoritate sau chiar absent.

Pe de o parte, pastorul baptist Jerry Drace a vorbit despre generaţia fără taţi într-o emisiune radio, difuzată la mijlocul lunii ianuarie. Drace, care este şi autorul cărţii „From the Heart of a Father: Godly Counsel from Proverbs” („Din inimă de tată: sfaturi divine din cartea Proverbelor”), a avertizat că lipsa fizică a taţilor, dar şi timpul foarte limitat pe care aceştia îl petrec cu copiii lor reprezintă pericole la fel de mari în ceea ce priveşte dezvoltarea spirituală a generaţiei viitoare de credincioşi.

„Există un număr foarte mare de copii care cresc în familii mono-parentale. Aceştia nu ştiu ce înseamnă să te afli sub autoritatea cuiva, să ai un model de tată în viaţa ta”, a comentat Drace. De asemenea, el a remarcat că şi lipsa de acasă a taţilor creştini are un impact asemănător. Deşi aceştia participă la acţiuni benefice, lipsa petrecerii unui timp de calitate cu propriii copii poate avea efecte pe termen lung asupra acestora.

„Societatea suferă deoarece pare că tot mai des copiii sunt cei care deţin controlul în casă. Este ca şi cum părinţii se tem să ia poziţie, prin urmare copiii sunt cei care fac regulle (în lipsa autorităţii)”, a explicat pastorul, în Christian Telegraph.

Şi Papa Benedict își exprima preocuparea faţă de generaţia ce creşte fără tată, dar a adăugat atunci şi o soluţie la această problemă. „În ciuda crizei taţilor în multe societăţi, Scripturile ne arată ce înseamnă să-L numim Tată pe Dumnezeu”.

Principala problemă identificată este dificultatea acestei generaţii de a şi-L reprezenta corect pe Dumnezeu, în condţiile în care taţii de astăzi sunt ocupaţi, absenţi, indiferenţi sau prea autoritari. Răspunsul poate fi descoperit în revelaţia lui Dumnezeu din Biblie. Cunoaşterea şi înţelegerea Dumnezeului prezent în Biblie ne ajută să depăşim aceste dificultăţi şi să înţelegem ce atribute are, în realitate, un tată.

„De exemplu, Iisus reflectă un Dumnezeu plin de milă, care nu Îşi abandonează copiii, un Dumnezeu a cărui iubire ne-a îmbrăţişat chiar şi pe cruce”, completa Benedict. Prin creaţiune şi prin moartea pe cruce, Dumnezeu ne-a creat şi ne-a adoptat ca să Îi fim fii şi fiice”.

Pentru aceasta,  trebuie să medităm la Dumnezeul puternic pe care Îl numim Tată şi să găsim la El rezolvarea problemelor omeneşti, fie că suntem taţi sau copii de taţi. Dumnezeu este modelul suprem.