Mayaşii, deranjaţi de „neadevărurile despre sfârşitul lumii”

108

Pe măsură ce se apropie data de 21 decembrie, considerată sfârşitul lumii, potrivit calendarului mayaş, comunitatea mayaşilor din Guatemala devine preocupată de amploarea pe care a luat-o fenomenul.

Cu privire la numeroasele ştiri alarmiste şi a informaţiilor pe care le cataloghează ca „ignorante", Felipe Gomez, liderul Alianţei Mayaşe din ţară a declarat că 21 decembrie este doar „începutul unui nou ciclu în calendarul mayaş, ceea ce va aduce schimbări semnificative la nivel personal, familial şi al comunităţii. Dar asta nu înseamnă nicidecum sfârşitul, acestea sunt neadevăruri", a declarat el pentru agenţia France Presse.

Nu doar mayaşii susţin că apocalipsa nu va avea loc pe 21 decembrie, ci şi profesori de la universităţi de prestigiu. „Calendarul [mayaş nr.] nu doar că nu se termină pe 21 decembrie, ci continuă 70 de octilioane de ani", a declarat David Stuart, profesor de artă mesoamericană la Universitatea Texas, pentru Huffington Post. Un octilion este 10 la puterea 27.

Un sondaj de opinie efectuat pentru agenţia de ştiri Reuters în mai anul acesta arată că 10% dintre oameni cred că sfârşitul lumii va veni în 2012, în timp ce 15% cred că apocalipsa va veni în timpul vieţii lor.