Merkel: Germania are prea puţin creștinism

28

Germania nu are prea mult islamism, ci prea puţin creștinism, e de părere cancelarul german Angela Merkel. Poziţia ei reprezintă un nou pas în dezbaterea privind islamismul și integrarea valorilor creștine în societatea germană.

„Nu avem prea mult islamism, ci avem prea puţin creștinism. Avem prea puţin discuţii cu privire la perspectiva creștină asupra lumii, a valorilor care ne călăuzesc în tradiţia iudeo-creștină", a spus Angela Merkel în cadrul convenţiei anuale a Uniunii Creștin-Democrate. În faţa a 1000 de delegaţi, cancelarul a subliniat: „Trebuie să accentuăm acest lucru cu toată încrederea, și apoi vom fi capabili să aducem coeziune în societatea noastră." Fraza a fost urmată de aplauzele publicului.

Reuters notează că referinţele la rădăcinile formaţiunii politice CDU (creștini-democraţi) sau „perspectiva creștină asupra lumii" sunt expresii obișnuite în discursurile convenţiilor partidului. Însă în ultimele luni s-a observat o frecvenţă mai mare a acestora, în special faţă de problema diferenţelor culturale tot mai evidente între societatea creștină și cea musulmană.

Guvernul german dorește să treacă prin parlament o rezoluţie care să afirme rădăcinile iudeo-creștine ale culturii germane. Ideea de bază a rezoluţiei este aceea că identitatea culturală germană are trei piloni: tradiţia iudeo-creștină, filosofia iluministă și antică și experienţa istorică a poporului.

Luna trecută Merkel cerea imigranţilor musulmani să integreze în stilul lor de viaţă valorile culturale și creștine germane. „Ne așteptăm ca cei ce vin aici să respecte și să recunoască valorile, și să își păstreze identitatea personală". Expresia „identitate culturală" (Leitkultur) este răspunsul CDU în faţa politicilor multiculturale favorizate de opoziţie de stânga. Merkel a denunţat eșecul lamentabil al experimentului multiculturalismului.

La convenţia de ieri de la Karlsruhe Merkel a subliniat că dezbaterea cu privire la imigraţie, „în special a celor de credinţă musulmană" a fost în fapt o ocazie bună pentru partidul de la guvernare pentru a-și reitera poziţia și convingerile. Merkel a afirmat că libertatea religioasă îi privește pe toţi, indiferent de locul unde s-ar afla în lume. „Bineînţeles că suntem pentru libertatea de practicare a credinţei. Dar asta înseamnă și că libertatea de religie nu se poate opri la graniţele noastre. Asta se aplică și pentru creștinii din alte ţări din întreaga lume."

Luările de poziţie cu privire la islamism și creștinism au fost o parte dintr-un discurs politic de 75 de minute ţinut la Karlsruhe, la convenţia anuală a Uniunii Creștin-Democrate (CDU). În prezenţa a 1000 de delegaţi, Angela Merkel a fost reconfirmată ca lider al conservatorilor germani, cu un vot de 90.4%. Ea este lider al CDU din 2000 și cancelar german din 2005. Următoarele alegeri generale sunt în 2013.