Moment istoric şi inedit: întâlnirea dintre cei doi papi

80

Sâmbătă, istoria Bisericii Catolice a mai înregistrat o premieră: actualul şi fostul lider al comunităţii ce numără 1,2 miliarde de credincioşi s-au întâlnit la reşedinţa pontificală de vară din Castel Gandolfo, la sud de Roma.

Această întâlnire de aproximativ o oră şi jumătate între Papa Francisc şi predecesorul său este o întâlnire inedită în istoria Bisericii Catolice. Înaintea lui Benedict al XVI-lea, ultimul papă care a demisionat de bunăvoie a fost Celestin al V-lea, în 1294, dar nu există vreo dovadă că acesta ar fi luat prânzul cu succesorul său Bonifaciu al VIII-lea, care l-a plasat sub supraveghere şi ulterior l-a închis.

Ineditul constă şi în decizia lui Benedict al XVI-lea de a îmbrăca în continuare veşminte albe, de a-şi păstra numele de papă, de a nu reveni la numele său de botez şi de a fi numit papă emerit. În plus, din mai, Benedict se va instala în fosta mănăstire de pe colinele Vaticanului, la doar câţiva paşi de birourile lui Francisc.

Papa Francisc i-a adus o frumoasă icoană ca dar Papei emerit. Este vorba de icoana Fecioarei Smereniei, ca dar pentru marea umilinţă arătată de Papa Benedict al XVI-lea, arată Catholica.

După aceasta, cei doi au mers în capela castelului pentru a se ruga împreună. Acolo, Papa emerit i-a oferit Papei Francisc locul de onoare, dar acesta a spus: „Suntem fraţi" şi au îngenuncheat în acelaşi rând de bănci. După momentul de rugăciune au mers în bibliotecă, unde, la aproximativ 12:30, a început întâlnirea lor privată, ce a durat 45 de minute.

După aceasta, cei doi au luat prânzul împreună, în prezenţa a doi secretari privaţi, monseniorul Alfred Xuereb (asistentul pontifului argentinian în primele zile ale pontificatului său) şi monseniorul Georg Gänswein (secretarul particular al lui Bendict al XVI-lea şi prefect al Casei pontificale).

Deşi întâlnirea dintre cei doi suscită interesul întregii lumi, Vaticanul a comunicat puţine informaţii, iar subiectele pe care cei doi le-au abordat au rămas secrete, arată agenţia Mediafax.