Nobelul pentru Pace ar putea ajunge la un lider religios

13

Dizidenţi ruşi şi lideri religioşi care activează pentru reconcilierea creştinilor şi a musulmanilor se numără printre favoriţii Premiului Nobel pentru Pace 2012, al cărui rezultat va fi anunţat vineri, relatează Reuters.

Anul acesta a adus câteva imporante reuşite privind pacea, fapt care a generat o selecţie neobişnuit de mare de nominaizări la cunoscuta distincţie şi, de asemenea, a sporit şansele ca lumea să aibă parte de o surpriză la anunţarea câştigătorului.

„Sunt destul de sigur că membrii comitetului vor dori să onoreze evenimentele istorice din orientul Mijlociu," a declarat Jan Egeland, director al organizaţiei Human Rights Watch Europe. „Însă pe măsură ce Primăvara Arabă se transformă în 'toamnă', lucrurile devin foarte dificile, de aceea o posibilă abordare ar putea fi aceea de a redirecţiona atenţia asupra celor care lucrează pentru dialog în rândul religiilor," a mai spus Egeland.

Comitetul ar putea să dorească să acorde distincţia celor care luptă pentru prevenirea eroziunii drepturilor omului în Rusia, însă analiştii apreciază că posibilul conflict diplomatic care ar fi iscat de premierea unui dizident ar putea fi un obstacol de netrecut pentru comitet.

Câştigătorul premiului va primi 8 milioane de coroane suedeze, adică 1,21 de milioane de dolari, cu un sfert mai puţin decât anul trecut, când criza economică a afectat puternic averea lui Alfred Nobel.