Noi dispute privind autenticitatea Giulgiului din Torino

76

Giulgiul din Torino, pânza despre care cei mai mulţi catolici cred că ar fi învelit corpul lui Iisus Christos după crucificare, apare iar în atenţia publicului, după ce un cercetător a sugerat autenticitatea lui în cartea „Il Misterio de la Sindone" (Misterul Giulgiului), publicată cu câteva zile înaintea Paștelui catolic, conform Vatican Insider.

Profesorul Giulio Fanti (foto), expert în măsurători mecanice şi termice din cadrul Universităţii din Padova, afirmă că ar fi descoperit noi dovezi în sprijinul autenticităţii giulgiului din Torino, făcând referire la un nou set de teste, constând în două analize chimice şi unul bazat pe spectroscopia Raman, test folosit cu precădere în criminalistică.

Fanti susţine că giulgiul ar data din perioada 300 î. Chr. – 400 d. Chr., sugerând astfel că e posibil să fi fost contemporan cu Iisus Christos. În plus, într-un e-mail trimis către Huffington Post, autorul susţine că particulele de pământ găsite pe giulgiu ar fi compatibile cu solul din Ierusalim.

Ipoteza cărţii va avea însă de înfruntat un segment semnificativ de critici care contestă autenticitatea giulgiului. Dintre acestea, cel mai puternic obstacol rămâne faptul că datarea cu carbon radioactiv a plasat originea giulgiului în perioada medievală. Analiza a fost realizată în 1988, când Vaticanul și-a dat acordul pentru efectuarea unei datări a mult-contestatului linţoliu. În acest scop, o porţiune dintr-un colţ a fost decupată și trimisă la trei laboratoare, aparţinând Universităţii din Oxford, Universităţii din Arizona și Institutului Federal de Tehnologie din Elveţia. Cele trei laboratoare au efectuat concomitent analize cu carbon radioactiv și au indicat data de provenienţă ca fiind situată în perioada 1260 – 1390.

Vaticanul nu s-a exprimat niciodată oficial cu privire la autenticitatea giulgiului. În plus, chiar și după publicarea cărţii lui Fanti, Papa Francisc a evitat să afirme explicit că pânza ar constitui, într-adevăr, mantia de înmormântare a lui Christos. Mai mult chiar, el a numit pânza „o icoană", nu „o relicvă", ceea e constituie o distincţie importantă, notează news.com.au.

În cadrul unei apariţii televizate de la Catedrala din Torino de săptămâna trecută, unde giulgiul a fost expus pentru o scurtă perioadă, papa a făcut referire la puterea simbolistică a giulgiului, fără a confirma autenticitatea lui: „De ce se opresc credincioșii în faţa acestei icoane a unui om biciuit și crucificat? Pentru că Omul Giulgiului ne invită să Îl contemplăm pe Iisus din Nazaret. Aceasta imagine, imprimată pe veșmânt, vorbește inimilor noastre."