Noul lider al catolicilor germani, contestatar al doctrinelor bisericii

315

Săptămâna trecută a fost ales noul lider al Bisericii Romano-Catolice germane. Cardinalul Reinhard Marx, un apropiat al papei Francisc, este un susţinător fervent al reformelor în doctrina bisericii, mai ales cea referitoare la acceptarea divorţului.

Biserica Romano-Catolică germană este una dintre cele mai bogate şi influente biserici din lumea romano-catolică. Marx, în vârstă de 60 de ani, susţine cu vehemenţă dreptul persoanelor divorţate şi recăsătorite de a primi împărtăşania, lucru care ar încălca doctrina actuală a romano-catolicilor, notează global.christianpost.com.

Cardinalul Reinhard Marx face parte din cei 8 cardinali aleşi de papa Francisc care compun consiliul pentru dezbaterea posibilelor reforme în cadrul Bisericii. De asemenea, Marx se ocupă de Consiliul pentru Economie al Vaticanului. El este succesorul arhiepiscopului Robert Zollitsch, în vârstă de 75 de ani, care a hotărât să se retragă de la conducerea Bisericii germane.

Biserica Romano-Catolică germană nu este una ușor de condus, în ultimii ani fiind „zguduită” de scandaluri cu preoţi care abuzau de minori. Anul trecut, atenţia a fost atrasă asupra cazului episcopului din Limburg, Franz-Peter Tebartz-van Elst, acuzat de faptul că a cheltuit peste 42 de milioane de dolari pe o reşedinţă de lux. A fost suspendat și, deși motivul nu a fost specificat, se crede că din cauza averilor sale care contrazic mesajul de umilinţă şi modestie al papei Francisc.

În reformele papei Francisc pe care Reihard Marx le susţine se numără și cea referitoare la divorţ. Problema aceasta este una sensibilă, și nu doar pentru germani. Potrivit unui sondaj recent, realizat la nivel mondial, un procent important al catolicilor nu mai sunt de acord cu normele bisericii în ceea ce priveşte interzicerea divorţului, a contracepţiei, a relaţiilor sexuale înainte de căsătorie, a relaţiilor homosexuale şi a dreptului femeilor de a fi hirotonite.

Problema divorţului în rândul catolicilor este destul de semnificativă, deoarece acesta afectează milioane de persoane. Numai în SUA, un sfert dintre căsătoriile catolice se sfârşesc prin divorţ. Cu toate acestea, papa Francisc nu a făcut niciun anunţ care să dea indicii despre o schimbare în doctrina oficială a Vaticanului, însă încearcă să o aplice cu mai mult har şi milă, potrivit declaraţiilor sale. Tot el a anunţat că anul viitor va avea loc o întâlnire a Sinodului Episcopilor, unde se va discuta poziţia Bisericii vis-a-vis de familie, persoanele divorţate şi recăsătorite şi faţă de copiii care provin din părinţi divorţaţi.

Sursă foto: Wolfgang Roucka