Nunta la care Dumnezeu nu este „invitat”

624

„Noi nu suntem religioși. Însă, suntem persoane etice și morale și avem compasiune pentru oameni" a declarat un cuplu care se pregătește de nuntă, după o „tradiţie" specifică ateilor. Nunţile umaniste au devenit tot mai populare în Scoţia și pot deveni chiar mai numeroase decât nunţile religioase, dacă tendinţele actuale continuă, afirmă BBC.

Un oficiant al acestor tipuri de căsătorii, Tim Maguire, afirmă despre cuplurile care solicită ceremonii umaniste că vin din medii diverse, dar au ceva în comun: „cele mai multe dintre conversaţiile mele cu aceste cupluri încep cu 'Noi nu suntem religioși, dar … '" Maguire va oficia în curând căsătoria unui cuplu în care ambii parteneri au 29 de ani, Paula McGoldrick și James Cherry. „Am simţit că ceremonia umanistă ar reflecta convingerile noastre", a spus Paula pentru BBC, justificând alegerea sa.

Ca și în cazul nunţilor creștine, planificarea unei nunţi umaniste este foarte importantă, de aceea Maguire are obiceiul de a se întâlni cu cei pe care îi cunună, înainte de ceremonie. În timp ce cuplurile creștine pot lua parte la întâlniri de consiliere pre-maritală sau pot primi instrucţiuni informale, cuplurilor căsătorite de Maguire li se cere să scrie și să vorbească despre modul în care s-au întâlnit și să se refere la speranţele lor de viitor.

Multe cupluri aleg să includă în ceremonia de nuntă tradiţia handfasting, un ritual cu origini pagane, care implică legarea simbolică a mâinilor celor doi cu panglici sau cordoane. Maguire a efectuat chiar o ceremonie pe un munte, cu doi alpiniști care au utilizat coarda de alpinism pentru handfasting. Indiferent de locaţia de ceremonie și de tradiţiile speciale implicate, Maguire crede că există ceva mult mai special la o ceremonie de nuntă umanistă: „Ceea ce este cu adevărat interesant este atunci când oamenii spun de ce se iubesc folosind propriile lor cuvinte. Aceasta este incredibil de emoţionant, indiferent de loc, fie că este în grădina din spate sau într-un castel fabulos".

Umaniștii sunt de obicei atei, dar pot fi și agnostici, și manifestă predilecţie pentru înţelegerea lumii din jur prin apelul la știinţă. „Ne asumăm responsabilitatea pentru acţiunile noastre și baza eticii noastre are ca obiectiv bunăstarea umană, fericirea și împlinirea", spune crezul umanist, publicat pe site-ul Societăţii Umaniste din Scoţia. Umaniștii sunt de părere că moralitatea este o parte intrinsecă a naturii umane, bazată pe înţelegere și grijă faţă de ceilalţi, și nu are nevoie de confirmare externă, menţionează și Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR).

Biserica din Scoţia afirmă că porţile sunt deschise pentru toate cuplurile care doresc să se căsătorească, inclusiv celor care nu sunt membri ai congregaţiei lor, oameni de toate credinţele sau fără nicio credinţă, susţin reporterii de la BBC. În acord cu această atitudine, reverendul Bisericii Scoţiei, Sally Foster-Fulton, a spus: „Biserica consideră că jurămintele și angajamentele unei ceremonii de căsătorie sunt cel mai bun fundament pentru o relaţie de-a lungul vieţii, indiferent de natura ceremoniei care oferă binecuvântarea, și celebrează faptul că aceste căsătorii sunt în creștere".

Societatea Umanistă din Scoţia a raportat o creștere a numărului de ceremonii, până la aproximativ 3.000 anul trecut. Aceasta anticipează că va deveni mai popular decât Biserica din Scoţia în ceea ce privește nunţile, în mai puţin de doi ani, precizează The Independent.

Umaniştii nu s-au limitat doar la negarea oricăror elemente religioase în cadrul ceremoniilor de căsătorie, fiind foarte activi și în promovarea convingerilor ateiste. Vicepreședintele Asociaţiei Umaniste Britanice şi profesor la Oxford, Richard Dawkins, a cumpărat spaţiu publicitar pe autobuzele din Londra pentru a transmite mesajul: „Probabil că nu există Dumnezeu, aşa că încetaţi să vă mai faceţi griji şi bucuraţi-vă de viaţă", a menţionat The Guardian.

Unii foști membri ai mișcării spun că umanismul a ajuns la o formă radicală. Roger Scruton, filosof englez specializat în estetică, spune: „Noul umanism petrece foarte puţin timp preamărind omul ca ideal. Nu spune nimic, ori aproape nimic, despre credinţă, speranţă şi filantropie; manifestă desconsiderare faţă de acţiunile întreprinse în apărarea familiei, spiritului public şi a restrângerilor sexuale care i-au însufleţit pe părinţii mei. În loc să idealizeze omul, noul umanism îl denigrează pe Dumnezeu", a afirmat filosoful englez, conform spectator.org.