O catedrală inspiră la pace între popoare, prin simpla existenţă

38

Vineri, Catedrala de Coventry va marca, în prezenţa Reginei Angliei, 50 de ani de la reconsacrarea sa, după reconstrucţia ce a urmat bombardamentului produs de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Episcopul de Coventry, Rev Christopher Cocksworth, considerat de observatori succesorul arhiepiscopului de Canterbury, spune că se lasă inspirat de renașterea Catedralei Coventry.

Pentru mulţi, misiunea originară a noii catedrale, aceea de a reconcilia Marea Britanie și Germania, sună ca o curiozitate istorică. De aceea, catedrala a pornit un proces de rebrandig, redefinindu-și mesajul reconciliator, pentru secolul XXI.

Episcopul Cocksworth, tată a cinci băieţi și cel mai tânăr episcop diecezan în Biserica Angliei (53 ani), este unul dintre cei 11 episcopi anglicani care au semnat petiţia pentru conservarea definiţiei tradiţionale a căsătoriei și a jucat un rol crucial în reunificarea bisericilor Anglicană și Metodistă, fiind totodată văzut cu ochi buni de liberali și anglo-catolici.

Mesajul reconciliator pe care evenimentul de vineri îl va transmite va fi că „războiul nu este ceva ce putem pune doar în seama politicienilor sau a dușmanilor noștri. Toţi suntem complici.” Pentru unii analiști, scrie The Telegraph, mesajul că „toţi oamenii iubitori de pace trebuie să caute cea mai timpurie închidere a unui conflict” a rezonat cu situaţia actuală din Afganistan.