Ostilităţile religioase au atins pragul critic al ultimilor ani

109

Violenţele şi discriminarea împotriva grupurilor religioase din partea guvernului şi a celorlalte confesiuni religioase au atins noi culmi în toate regiunile lumii, cu excepţia continentului american, potrivit unui raport realizat de Pew Research Centre. În 2013, numai 4 procente din populaţia globului trăia în regiuni în care restricţiile religioase sunt scăzute.

Cifrele publicate în raport sunt mai mult decât îngrijorătoare: trei din patru persoane (74%) trăiesc în ţări în care conflictele şi discriminarea religioasă sunt la un nivel crescut. Comparativ cu anul 2011, restricţiile au crescut foarte mult, de la 52%. În ceea ce priveşte numărul de ţări, restricţiile sunt foarte severe în 43% dintre acestea (deşi în urmă cu cinci ani erau de numai 29%). Concret, ostilitatea socială şi presiunea religioasă s-au manifestat în o treime din cele 198 de state şi teritorii analizate în 2012, cu precădere în regiunile Orientului Mijlociu şi Africii de Nord.

În 20% dintre ţările acestor zone, discriminarea a inclus terorism religios şi violenţe sectare, dar şi impunerea de restricţii în ceea ce priveşte închinarea publică, predicarea sau purtarea de însemne sau veşminte cu semnificaţie religioasă. 

Ostilitatea socială din 2012 a luat forme variate, între care abuzarea minorităţilor din cauza „ofensivelor împotriva religiei majoritare", violenţelor şi ameninţărilor celor care şi-au schimbat apartenenţa religioasă, hărţuirea femeilor care purtau veşminte cu conotaţie religioasă, terorism religios şi violenţe sectare. În ceea ce îi priveşte exclusiv pe creştini, numărul celor ucişi din cauza convingerilor religioase s-a dublat anul trecut, comparativ cu 2012, ajungând la 2.123 în toată lumea, cu aproape jumătate de decese numai în Siria, potrivit unui raport realizat de „Open Doors" şi publicat săptămâna trecută. Raportul semnala cea mai ridicată ostilitate religioasă în Pakistan, Afghanistan, India, Somalia şi Israel.

Ostilitatea manifestată în Europa

În Europa, ostilitatea religioasă a crescut la 29%, cu un procent mai ridicată faţă de 2012. Aceasta s-a manifestat sub forma interdicţiilor guvernamentale şi a altor interferenţe. Incidentele principale au fost violenţele împotriva femeilor şi minorităţilor. Tendinţa nu este surprinzătoare, în lumina rezultatelor unui studiu din 2013, realizat de Observatorul pentru Libertate Religioasă. „În Europa, am identificat 14 legi în 15 ţări care au impact negativ asupra libertăţii religioase. De asemenea, în 2012 au fost date 169 de sentinţe care au pus în pericol libertatea religioasă de pe continent", a declarat Dr. Massimo Introvigne, coordonatorul Observatorului la conferinţa OSCE din Albania.

Chiar dacă dimensiunile violenţelor împotriva persoanelor religioase din Europa nu se compară ca amploare sau violenţă cu cele din alte regiuni ale globului, precum Africa, acestea sunt incluse în raport. Percepţia generală este că majoritatea creștinilor nu sunt respectaţi (opinie împărtășită de 71% din cei chestionaţi) și că sunt discriminţi la locul de muncă (în opinia a 61% dintre cei chestionaţi)

Studiu de caz: România

România se situează împotriva tendinţei globale, ostilităţile sociale cu un caracter religios diminuându-se în 2012. Comparativ cu 2011, România şi alte şase ţări sau teritorii (Timorul de Est, Coasta de Fildeş, Serbia, Etiopia, Cipru şi Cambodgia) au înregistrat o scădere a incidentelor de discriminare religioasă, constată Pew Research.